31 юли 2010

Георги Касчиев в подкрепа на Георги Котев

Из интервю на Георги Касчиев за в. "Гласове" - 23.07.2010 г.

Накрая искам да ви помоля да коментирате протеста на българския ядрен физик Георги Котев в Брюксел. Преди две години той направи скандални разкрития за използването на опасно гориво в АЕЦ „Козлодуй”, на които българските институци не обърнаха почти никакво внимание.


Българските институции направиха каквото могат, за да замъглят картината и да я представят в грешна светлина. Позволиха си още в началото да казват откровени лъжи. Котев твърди, че това гориво е направено не от естествен, а от рециклиран уран. На първата пресконференция след разкритието шефът на държавния регулатор Агенцията за ядрено регулиране и шефът на централата казаха една лъжа, че видите ли в Русия не се произвеждало гориво от рециклиран уран. Една седмица след това казаха нова лъжа – че те знаели, че в завода, който изработва горивото за реакторите тип ВВЕР, не е постъпвал рециклиран уран и че рецеклираният уран бил някъде другаде. Като че ли те са хората, на които руснаците докладват къде, колко и какви количества рециклиран уран отиват. Така че те направиха каквото могат, за да замажат този случай.

От своя страна и прокуратурата прекрати разследването по този случай.

Ама разбира се, какво очаквате вие от българската прокуратура – тази прокуратура, която проспа всички престъпления на прехода. И сега някой очаква от същите тези прокурори изведнъж да се намесят като едни рицари в доспехи на страната на правото. Ами те също са купени, те също са платени. И тази тема се отбягва старателно и от Министерството на икономиката и енергетиката, и от Агенцията за ядрено регулиране и т.н. Аз мисля, че Котев е прав, че тук има една гигантска корупционна афера, в която просто са замесени твърде много хора и от енергетиката, и от други структури, които имат властовата и финансовата възможност да дирижират нещата. И се казва: „Абе той този човек май не е съвсем нормален”. И за съжаление тук никой не обръща внимание на това, че един човек отива да си рискува живота, за да потвърди своята правота, а някакви циници и подлеци, нагълтали се с пари от тази афера, казват: „Вижте го, този е ненормален, кой отива да гладува в нашия век, той просто е откачен, не го слушайте”. Просто невероятно!

Няма коментари: