18 юли 2010

Призив към Барозу за намеса при гладната стачка на Г. Котев

Публикация във френския в. Le Monde: http://balkans.blog.lemonde.fr/2010/07/17/le-combat-dun-dissident-nucleaire-bulgare/


Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”
носител на Международна награда
за защита на човешките права “Златен гълъб”

Комитет за защита на ядрения физик Георги Котев

Изх. № 07-18/18.07.2010


До Жозе Мануел Барозу
Председател на Европейската комисия

Относно: Европейската комисия да чуе протестиращия в Брюксел ядрен физик Георги Котев срещу прикриването от последните три български правителства на източване от джоба на всички българи 500 милиона евро при непредвидим риск за ядрената безопасност

Уважаеми господин Барозу,

Втора седмица на пл. „Шуман” пред Европейската комисия в Брюксел продължава гладната стачка на българския ядрен физик Георги Котев. Точно преди две години, на 10.07.2010 г., същият публично изнесе обезпокоителни данни за констатираните от него аномалии при поетапната смяна на типа ядрено гориво в реакторите на 5-ти и 6-ти блокове на АЕЦ „Козлодуй”, тъй като новото ядрено гориво не е било лицензирано от 2004 г. и са наблюдавани необосновани по документация аномалии - предпоставки за непредвидим риск за ядрената безопасност. Дългогодишното незаконно предоставяне на българската ядрена централа като опитен полигон, от друга страна е съпроводено с източване от джобовете на всички български граждани на над 500 милиона евро, тъй като при опасния експеримент не е трябвало да се заплаща на Русия за несертифицираното ядрено гориво. Доказано е съществуването на малка посредническа фирма между руския доставчик „ТВЕЛ” и АЕЦ „Козлодуй”, която вероятно е „пощенска кутия” за присвоените пари от далаверата, аналогично на станалите напоследък публични разкрития около доставките на руски газ за България.

Националният регулатор(Агенцията за Ядрено Регулиране – АЯР) не пожела да изслуша през тези две години ядрения физик Г. Котев със 17-годишна работа в българската ядрена централа. Само един от бившите(1997-2001 г.) шефове на този регулаторен орган – утвърденият учен с международна известност Георги Касчиев, се намеси по наше настояване и на 15.07.2010 г. проведе разговор по телефона с г-жа Верена Ехолд(Verena Ehold, + 352 4301 34325), на която бе възложена от дирекция „Ядрена енергетика” към Генерална дирекция „Транспорт и енергетика” към Европейската комисия, работата по петицията на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” до Европейския Парламент. Г-н Касчиев е настоял пред представителя на Комисията да бъде спешно установен цивилизован диалог с подложилия се на риск за здравето си ядрен експерт, като бъдат разгледани от експертите на Комисията допълнителните аргументи, донесени от Г. Котев в Брюксел пред вратите на ЕК.

Изненадани бяхме от изявлението на г-жа Марлене Холцнер, говорител на комисаря по енергетика Гюнтер Йотингенгер, публикувано на 16.07.2010 г. в централни български медии, че отговорността за изясняване на случая била единствено на Националния регулатор. Бихме били готови да се съгласим с това позоваване на Договора ЕВРАТОМ, ако не разполагаме отскоро със следните три документи:

1. В получен от нас документ по Закона за достъп до обществена информация(ЗДОИ) - писмо № 04-00-169 от 30.07.2008 г. до министъра на икономиката и енергетиката, Националният ядрен регулатор - председателят на АЯР, е признал само 20 дни след публичното огласяване по ИНТЕРНЕТ от Г. Котев, че получените документи ”за приложимостта на раздел 31 от ТОБ(Техническа обосновка на безопасността) за блокове 5 и 6 на АЕЦ Козлодуй” “са в процес на преглед от експертите в агенцията”. На същата страница от писмото се признава и аномалията „увеличаване на дълбочината на изгаряне на новото гориво(стр. 2).
С това писмо се потвърждават категорично твърденията на Георги Котев, но оттук идва и нашето право да не можем да се доверим на българския национален регулатор за изясняване на случая, тъй като досега при всички свои изявления, институциите, в това число и Европейската комисия и Европейския парламент, цитираха упорито повтаряното публично отричане от АЯР на доказателствата на г-н Котев за аномалии и липсата на лицензиране - когато от това писмо е видно че към 30.07.2008 г. АЯР не е била издала лицензия, въпреки нейното издадено разрешение за внос и експлоатация на подменяното ядрено гориво от 14.05.2004 г., т.е. изводът се налага - повече от 4 години използването на новото гориво в АЕЦ „Козлодуй” е било криминално, прикривано обаче и от Националния регулатор, т.е. не може да се очаква разкриването на престъпление от съучастник при неговото извършването.

2. Вярно е, че опасният ядрен експеримент е започнал при правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев, но криенето му продължава и при Бойко Борисов, видно от писмо № 04170023 от 16.10.2009 г. на Агенцията за държавна финансова инспекция при Министъра на финансите. Писмото е адресирано до г-н Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма, с копие до нас, но и до днес ние не сме информирани за резултат от извършена проверка, защото “Издаването на заповедта за извършване на финансовата инспекция ще бъде съобразено с администативния капацитет на Агенцията”, т.е. всичко може да стане формално след даване време за прикриване на доказателствата.

3. Пак по ЗДОИ получихме от сегашното правителство писмо № 12.00.743 от 15.08.2008 г., доклад на дирекция “Сигурност на енергоснабдяването” до ексминистъра на икономиката и енергетиката, със скрити от сегашния министър Трайчо Трайков над 70 полета с данни, но това не ни пречи да си съставим мнение от предоставения ни текст отново с извода, че всичко огласено от Г. Котев е истина.

Гореизложените обстоятелства представляват нашето основание да не очакваме от коя да е институция от българските власти да изясни фактите и да разгледа всички доказателства. Затова искаме компетентните експерти на ЕК да се намесят, въпреки съгласието ни с принципната правота за очакванията към Националния ядрен регулатор в България на г-жа Марлене Холцнер, говорител на комисаря по енергетика Гюнтер Йотингер – защото знаем, слава богу, че няма възникнала ядрена авария, а чак тогава според Договора ЕВРАТОМ ще се намеси задължително и Европейската комисия.

Уважаеми господин Барозу,

ПОЗВОЛЕТЕ ни от името на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”, като наградена автентична гражданска организация за утвърждаване на исконните човешки ценности, с тревога да привлечем Вашето внимание и да очакваме Вашето разпореждане за установяване на незабавен пряк диалог на експерти от Комисията с г-н Георги Котев до изясняване на повдигнатия въпрос по ядрена безопасност в АЕЦ „Козлодуй”, както и за източване на 500 милиона евро от българските граждани.
НАДЯВАМЕ се, че с горната Ваша помощ решително ще спрете един позабравен в Европа акт на подлагане в риск за човешкия живот – безсрочната гладна стачка, продължаваща пред вратите на Европейската комисия в понеделник, 19.07.2010 г., от българския ядрен физик Георги Котев, в името на установяване на истината.


Приложение:
1. Писмо № 04-00-169/30.07.2008 г. от АЯР до министъра на икономиката и енергетиката
2. Писмо № 04170023/16.10.2009 г. на Агенцията за държавна финансова инспекция при Министъра на финансите до министъра на икономиката, енергетиката и туризма.
3. Писмо № 12.00.743/15.08.2008 г., доклад на дирекция “Сигурност на енергоснабдяването” до ексминистъра на икономиката и енергетиката.




С уважение,



Обществен съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” и Комитет за защита на ядрения физик Георги Котев:

Петър Пенчев – инженер-математик, Атанас Чобанов – публицист и журналист в Париж-Франция, Пламен Димитров – историк, Едвин Сугарев – поет, Стоил Стоилов – икономист, Снежинка Цветанова – инженер, Милен Радев – журналист в Берлин-Германия, Павел Антонов – докторант по социална география, Open University, Великобритания, Д-р Огнян Чипев – инженер, Ирина Йорданова – доктор на техническите науки, Борислав Сандов – Софийски Университет „Климент Охридски”, Константин Дичев – еколог, Николай Говедаров – координатор на Българската Асоциация на Пенсионерите, Николай Янев – юрист, адвокат във Виена, Австрия, Петър Станчев – инженер в Нигерия, Петър Стаматов – редактор на www.Eurochicago.com - САЩ

Публикация във френския в. Le Monde: http://balkans.blog.lemonde.fr/2010/07/17/le-combat-dun-dissident-nucleaire-bulgare/
.

Няма коментари: