13 юли 2010

Г. Котев е получил уверение за среща с евродепутати, но продължава да стачкува

13 юли 2010 16:17 /Последна редакция: 17:07 /

София /Информационна агенция КРОСС/
Тази сутрин Георги Котев, който вчера обяви гладна стачка в Брюксел, е разговарял с един от асистентите на европейските депутати и е получил уверение, че в началото на септември ще има възможност за среща с зам.-председателят на Европейския парламент Ласло Токеш и още четирима румънски и един гръцки депутат. Това съобщи за Информационна агенция КРОСС инженер-математикът Петър Пенчев от Асоциацията на свободното слово „Анна Политковская", която подкрепя Котев. Пенчев уточни, че засега българските депутати запазват мълчание по случая. „Георги Котев очаква потвърждение за срещата, обещанието в голяма степен е неофициално и затова засега стачката му ще продължи", каза Пенчев.

В отговор на въпроса защо Котев не приема резултатите от независима експертиза на горивото, извършена от специалисти на шведската компания Studsvik Nuclear AB още в края на 2008 година, Пенчев обясни:"Взимането тогава на пробите от касетите не е станало на случаен принцип, а са посочени. Второ, открихме 6 касети, които ги няма в отчетите и трето, това е шведска фирма, която е заинтересована от връзки с проверяваната фирма „ТВЕЛ". Освен това има неточности и в използваната методика на отчитане", поясни инженерът.

От „ТВЕЛ" твърдят, че производството на гориво във фирмата е сертифицирано по международни стандарти. Въпросът е кога, коментира Пенчев. По думите му сертификатът на фирмата е от 2009 година, а в периода от 2004 до 2008 година то е било 100% нелицензирано. В отговор на въпроса какъв е бил рискът от използването на нелицензирано гориво, инженерът обясни, че става въпрос за непредвидим риск. "Загубите за страната ни от 500 млн. евро на практика са от това, че вместо „ТВЕЛ" да плаща на АЕЦ „Козлодуй", за да се тества горивото в опитна обстановка, ние сме плащали нормална цена. За нас това означава, че става дума за корупция. Имаме документи, че е ставало с посредничеството на една фирма, зад която стои човек непознат в енергийните среди - Спартак Кимон Георгиев. Не може тази фирма да осъществява връзката между АЕЦ и ТВЕЛ, след като директорът на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов заяви, че няма посредници. Имаме доклада на дирекция „Сигурност" към Министерство на икономиката, но там не се отрича съществуването на фирма посредник между АЕЦ и фирма „ТВЕЛ". Няма актуална документация на техническата обосновка на безопасността и тук е вината на Агенцията за ядрено регулиране защото не е проконтролирала, а именно тя е трябвало за всяка партида да издава лицензия със съответните документи", обясни Петър Пенчев.

Според него съществува реална опасност за живота и здравето на Георги Котев не само от здравословна гледна точка, но и заради реалната опасност той да стане обект на посегателство заради големите икономически интереси, които засяга с данните, които изнася.

/РА/

Няма коментари: