17 юли 2010

Аревик е освободена от затвора в Бусманци и се завръща в Монтана

http://montana-dnes.com/modules.php?name=News&op=SeeNews&id=4304

Съдът постанови Аревик да бъде освободена. Определението на Съда не подлежи на обжалване и следва да бъде изпълнено от МВР. Ето линк към него: http://www.asmontana.com/aktove/HpQIEv2tjr.pdf
Стъпка по стъпка, беше проправен път там, където в България го нямаше. Въпреки че българският закон не предвижда преразглеждане на задържането в СДВНЧ-Бусманци, докато не изтекат шест месеца от началото му, българският съд прилага европейското право и постановява промяна на мярката. В своето определение, Административен съд- град Монтана се позовава на друг исторически акт на българския Съд - Определението на Върховния административен съд от 27 май 2010г. (http://lcribg.wordpress.com/2010/06/04/). И в двата случая българските съдии правят констатация, че законодателството ни по отношение на имиграционното задържане не отговаря на правото на Европейския съюз и прилагат европейската директива 2008/115.
Сега, разбира се, очакваме МВР да изпълни решението на Съда и да освободи НЕЗАБАВНО Аревик и тя да се прибере в град Монтана. Тя вече е в шести месец от бремеността си и всички СВОБОДНИ БЪЛГАРИ приветстват нейното освобождаване от Затвора за чужденци в България(СДВНЧ)-Бусманци!
Говорих по телефона с Давид и му предадох личните си поздравления към него и Аревик, както и към неговите родители. Ще се радвам да поздравя и бъдещата майка, при пристигането й в град Монтана.

Голяма победа в България на справедливостта в името на човека.
Петър Пенчев
член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово "Анна Политковская"

Няма коментари: