22 октомври 2007

КЪДЕ Е ГРАНИЦАТА МЕЖДУ ДОНОСНИК И СЪТРУДНИК НА ПОЛИЦИЯТА?

Благодарим на "Медиапул", откъдето научаваме че:


Ученици стават нещатни сътрудници на МВР
Степан Хиндлиян
22 Октомври 2007

Ученици от професионалната гимназия по електроника “Джон Атанасов” са най-новите нещатни сътрудници на МВР. Това напълно кореспондира с желанието на министър Румен Петков за разрастване на ведомствения агентурен апарат, с тази разлика, че средношколците няма да бъдат под прикритие. В понеделник официално бе открита електронната страница http://www.cybercrime.bg/, на която ще могат да се подават сигнали за Интернет престъпления.

Сайтът е разработен от възпитаници на гимназията със съдействието на специалиста по борба с компютърни престъпления от Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) Явор Колев. Замисълът е “Интернет патрули” от ученици да подават сигнали в ГДБОП за сайтове с незаконно съдържание и други нарушения в глобалната мрежата.

Преди символично да открие сайта с думите “Пускаме го”, министър Петков заяви, че е много развълнуван, тъй като това е “най-отчетливият успех на МВР в последните години”.

Той се обърна към учениците с думите: “Вие, момчета, осмисляте труда на хората от ГДБОП. Давате сериозен повод за гордост на служителите в ГДБОП, които са сред най-добрите в Европа”. Министърът пожела на младежите да намерят реализация в правоохранителните органи и добави: “Вие сте единственият случай, в който потърпевшите от работата на Явор Колев са доволни”.

Дейността на Колев редовно предизвиква недоволство сред споделящите файлове в Интернет и собствениците на торент-тракерите.

Румен Петков обеща да даде лаптоп на учениците, за да може работата им да бъде “по-оперативна”, защото Интернет е “лост на организираната престъпност и терористичните организации”. Освен това ще ги покани в кабинета си, за да обсъдят “други възможности за съвместна работа”.

Явор Колев заяви, че децата трябва да бъдат информирани за опасностите в Интернет и вредите, които може да донесе ползването на мрежата.

Учениците обясниха, че идеята е насочена към предотвратяването на сексуална експлоатация на децата и срещу педофилията. Освен това “Интернет патрулите” ще сигнализират за финансови престъпления. Възпитаниците на гимназията заявиха още, че приемат идеята като полезна за обществото и не се смятат за доносници.

Сайтът се създава с помощта на Сдружението за електронни комуникации, чийто председател Теодор Захов, заяви, че това е предупреждение към “Интернет престъпниците”

Не е ясно какво смятат родителите за възможността децата да отделят немалка част от времето си в разглеждане на порно сайтове, докато открият “педофилски” такъв и дали самото вътрешно министерство няма да стимулира учениците да посещават по-често сайтовете “за възрастни”.

Във форума прочетохме:

"Нека новите агентчета не-под-прикритие не забравят какво се случило с колегата им Павлик Морозов, след като доблестно изпълнил дълга си към Партията, държавата и лично др. Сталин."

"Как зомбират горките деца?Момчета и момичета ще ви използват за мръсни цели и след това в контейнера.Не мислете, че ще ви накарат да се борите само срещу сексуалната експлоатация и педофилията. С това ще почнете, но после ще поискат и друго да правите, да доносничите, да топите хора за щяло и нещяло.Като влезете с единия крак в тази система ще ви дръпнат скоро и за другия!А в нея който не слуша, го изкарват с краката напред! "

"Никога няма да се върне обратно времето, което ще загубите да се ровите в мръсотията в интернет и времето да вършите мръсната работа на възрастните. А точно на вашата възраст е времето да прочетете например "Война и мир"."

"Ооо, "модерните леви" доносничета? Що за порнография комунистическа? Как е възможно институция да индоктринира доносничество сред подрастващи, нормален ум не го побира!"

"В мрежата са заседяват много младежи.Често бъркат, където не трябва и стават уязвими. Това чакат само копоите на Гологлавия майор Колев и хоп риба в мрежата.По византгийски им казват ние ще забравим за греха ти момче, но трябва да сътрудничиш. И хоп нов член на младежка група "Алберт Коритаров", работища вполза на МВР!"

"Искам да видя как непълнолетни ще рапортуват за детска порнография!!! Мило и драго давам за такова доносче!!! Ха-ха-ха!"

"Чудовищна мръсотия залива страната и тя не се спира пред нищо! Директорът на това училище трябва да бъде уволнен! Трябва да се иска оставката на Румен Петков! С тази свинщина незабавно трябва да се запознаят институциите на Европейския съюз! Прокуратурата трябва да вземе отношение по този въпрос, за да изясни към какво подтиква масово непълнолетни ръководеното от Румен Петков ведомство! Трябва да се сезират международните организации за защита правата на децата и въобще за защита на човешките права! Опозицията трябва да поиска нарочно изслушване на министър Петков в парламента по тези негови действия и да му поиска оставката! Позор! България не се е отървала от раните на подобно десетилетно мърсуване и само на много зловредна персона може да й мине през чутурата подобна инициатива, че и да я осъществи! Тези 70 хиляди... служители на МВР да започнат да си гледат работата, а не да развращават младежите, които си имат други ангажименти - да станат почтени и знаещи граждани."



Радостното все пак е, че обществото ни не приема за нормалнa такава форма на "сътрудничество".

В държава, в която въпросът с досиета, картончета, сътрудници, доносници и агенти не беше осветлен, е нормално да се замислим за новите методи, посредством които ще корумпират и покваряват душите на децата ни, ще заложат бомба със закъснител за тяхното бъдеще.

Госпожо Неделчева, поемате ли отговорността за последствията за подопечните ви?

А за обществото?

По-добре е да изискате от министър Петков да изчисти района на гимназията "Джон Атанасов" от наркодилъри. Ако не ги знаете кои са - питайте бъдещите "сътрудници"!

Това е първото, което те научават, при започването на обучението си във вашето училище!