22 август 2012

Ядрена безопасност на Европа – корупция в АЕЦ “Козлодуй”, изявление на Валентин Николов-изпълнителен директор. Измама с публичните финанси на ЕС


Българска антиядрена коалиция/БАЯК/

Изх. № 08-22/22.08.2012


До Борис Велчев
Главен прокурор на Република България

До Жозе Мануел Барозу
Председател на Европейската комисия

До Джовани Кеслер
Генерален директор на Европейска служба за борба с измамите/ОЛАФ/
 


ДЕКЛАРАЦИЯ - СИГНАЛ
                                 oт Българска антиядрена коалиция/БАЯК/

Относно: Ядрена безопасност на Европа – корупция в АЕЦ “Козлодуй”, изявление на  Валентин Николов-изпълнителен директор. Измама с публичните финанси на ЕС

    
       Уважаеми господин Велчев,
       Уважаеми господин Барозу,
       Уважаеми господин Кеслер,
                  
С тревога за ядрената безопасност на Европа, Българската антиядрена коалиция/БАЯК/ е длъжна да Ви уведоми за наличието на явна корупция в старата българска ядрена централа АЕЦ “Козлодуй”, което е реално основание за назначаване на сериозна проверка на цялата дейност на всички досегашни ръководства на централата, чиито договори с Русия съдържат измама и с публичните финанси на Европейския съюз.

Преди два дена в общински електронен сайт от град Козлодуй(http://www.kozloduy-bg.info/index.php?p=news&aid=7888), бе публикувано  интервю на г-н Валентин Николов – новоназначен изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй”, в което лъха безпомощност и уплаха относно разкрита от него работа на двата 1000-мегаватови ядрени блока с дефектно оборудване. Той огласява: “Имаме предварително заключение, че изолацията на съоръженията не е качествена, намотките са доста тънки. Когато дойде официалното заключение от специалистите, ще изпратим гневно писмо до фирмата производител и до доставчика.” Г-н Николов признава корупционния факт, че фалшивото руско оборудване е доставено по договор при минимален гаранционен срок, при това – наполовина за Пети и целият за Шести блок, този срок е бил изтекъл преди започване на монтажа.

Наскоро службите за сигурност в Русия започнаха разследване на мащабни измами при производството на уреди и агрегати за ядрени централи, действащи в Русия, но и в чужбина (в частност в България и Иран), произведени от руската компания "Атоменергомаш", която е част от държавната корпорация "Росатом". Следствената служба на Русия съобщи, че същото оборудване е доставяно и в АЕЦ "Козлодуй", но екс-изпълнителният директор Александър Николов заяви в медиите, че доставките са били обект не само на вътрешни проверки, но и на няколко независими експертизи, включително от научни институти.

Ние имаме опит от съдбата на подобни наши сигнали(последният – предварително производство № 2748/2008 г. по описа на Окръжна прокуратура-Враца, относно работата на АЕЦ “Козлодуй” с експериментално нелицензирано нито в Русия, нито в България, ядрено гориво), при които проверките се възлагаха на зависими от проверявания обект специалисти, имащи в същото време договори с финасови възнаграждения от АЕЦ “Козлодуй” в особено големи размери. След тези манипулации, в които се включи и правителството на Бойко Борисов, в лицето на екс-министър Трайчо Трайков с възложената от него последна експертиза на четирима души, всичките четирима с финансови договори с АЕЦ “Козлодуй”, ПРАВИМ ОТВОД на всички прокурори от Районна прокуратура-Козлодуй и Окръжна прокуратура-Враца.

НАСТОЯВАМЕ в единствената българска атомна централа да се извърши широкообхватна проверка от експерти на Европейския съюз, които нямат зависимости от ядрената енергетика. През време на проверката е необходимо да бъдат отстранени всички бивши и настоящи членове на Съвета на директорите на АЕЦ “Козлодуй”, без г-н Валентин Николов.

Българската антиядрена коалиция/БАЯК/ е солидарна с БЕЗПОМОЩНИЯ гняв на новоназначения изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй” Валентин Николов и се надява този наш гняв да се пренесе и сред българската и европейската общественост, като най-после бъдем информирани къде са отивали милионите евра от джобовете на данъкоплатците, за многогодишните “модернизации” на централата – след които ..... за наша жалост остава отново необходимостта от нови и нови реконструкции с нови огромни финансови задължения на България и измами с публичните финанси на ЕС, както и остава за милиони години за поколенията на българите грижа за радиоактивните отпадъци от АЕЦ.

С уважение,
За Българска антиядрена коалиция/БАЯК/ - Петър Пенчев, Борислав Сандов, Снежинка Цветанова, Павел Антонов, Константин Дичев, Пламен Димитров

Няма коментари: