13 август 2012

СЪБОЛЕЗНОВАТЕЛНА ТЕЛЕГРАМА за трагичната гибел на екологичния активист Владимир Гончаренко


СЪБОЛЕЗНОВАТЕЛНА ТЕЛЕГРАМА


До близките и семейството на Владимир Гончаренко

До г-н Виктор Янукович, Президент на Република Украйна

Копие до представителите на средствата за масово осведомяване



С огромна тревога и възмущение научихме от информационната мрежа на екологичната общност в България BlueLink.net за трагичната гибел на екологичния активист Владимир Гончаренко, намерил смъртта си насилствено дни след като огласява на прес-конференция разкритията си за опасни и радиоактивни отпадъци в района на Днепропетровск, Украйна.

Изразяваме дълбоките си съболезнования към близките на Владимир Гончаренко, и към всички честни украинци, които губят още един стожер на свободата на словото, демокрацията и опазването на природата. Като се прекланяме пред светлата памет на Владимир Гончаренко, ние сме потресени от това чудовищно престъпление, което затвори устата на един радетел за правата на украинския народ за чиста и здравословна околна среда.

Ние познаваме безскрупулното отношение на про-ядрените групировки и лобита срещу истината и свободата на словото, дори и в страни, които претендират да са демократични.

Настояваме украинските държавни и следствени органи да направят всичко възможно за разкриване и изобличаване на реалните подбудители и извършители на това убийство, и изправянето им пред строг и справедлив съдебен процес.



Обществен съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”


София
12.08.2012 г.

Няма коментари: