08 август 2007

Руски "вирус" пълзи към Европа

Асоциация на свободното слово

“Анна Политковская”

Изх. № 04-16/16.04.2007 г.

До Амнести интернешънъл

До Европейската комисия

Относно: Руският вирус на брутално потъпкване на човешките права и свободи

Уважаеми господа,

Общественият съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”, България, НАСТОЯВА да изразите неодобрение за нарушението на исконните човешки права и свободи в Русия и на Хартата за правата на човека, която гарантира правото на свободното слово.

Целият свят в тези дни научи за насилията на милиционерите и специалните части за борба с тероризма ОМОН върху мирните демонстрации на свободни руски граждани в Москва и Петербург. Завръщане към зловещите методи от миналия век на терор на управляващите над населението, представляват кадрите от телевизионния екран на влачени по земята и бити с палки и щитове, мирно протестиращи хора. Цинично е осъждането на Гари Каспаров – известен борец за граждански права, световен шампион по шахмат, за това, че “се е движел с група граждани и е викал антиправителствени лозунги”.

На фона на това потъпкване на човешките права в Русия, като граждани на Европа и като свободни български граждани, се обръщаме към Европейската комисия с ПРИЗИВ да се намеси за париране на действията на управляващите и някои популярни напоследък партии у нас, да пренесат отново в България руското популистко-авторитарно управление. Непонятно за нас е мълчанието на Европейския съюз за факта, че най-новият член на Европейския съюз – Република България, все по-осезаемо става “Троянски кон” на Русия спрямо европейската общност, поради наложеният ядрено-газово-нефтен монопол над българската и балканска енергетика.

Намираме за много опасен руският вирус на бруталното потъпкване на човешките права и свободи, затова искаме да се предпази от неговото въздействие цялото 500-милионно население на Нова Европа, защото ние сме го изпитали през годините от близкото минало в България и не желаем новото му завръщане.

За Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”:

Петър Пенчев – инженер-математик

Пламен Димитров – историк

Д-р Огнян Чипев – инженер

Симона Вучкова - еколог

Няма коментари: