08 октомври 2021

Главният редактор на руския вестник "Новая газета" Дмитрий Муратов посвети спечелената от него Нобелова награда за мир на изданието и на убитите журналисти

Москва, 8 октомври /БТА/ Главният редактор на руския вестник "Новая газета" Дмитрий Муратов, един от основателите на "Новая газета", заяви днес, че посвещава спечелената от него Нобелова награда за мир на изданието и на убитите журналисти, работили за него, предаде Франс прес. "Това не е моя лична заслуга, а на "Новая газета", на тези, които загинаха, защитавайки правото на хората на свобода на изразяване", изтъкна Муратов, цитиран от ТАСС. Това са Игор Домников, Юрий Шчекочихин, Анна Политковская, Настя Бабурова, Наташа Естемирова, Стас Маркелов, каза Муратов, изброявайки имената на убитите си колеги.
Муратов е първият гражданин на Руската федерация след разпадането на Съветския съюз, на когото е присъдена Нобелова награда за мир. По-рано, през 1975 г. Нобелова награда бе присъдена на Андрей Сахаров, а през 1990 г., още преди разпадането на Съветския съюз, с това престижно отличие бе удостоен съветският лидер Михаил Горбачов.

Няма коментари: