28 октомври 2019

ПОКЛОН пред Владимир Буковски!

www.bnr.bg

Автор:




Съветският писател - дисидент Владимир Буковски почина на 76 годишна възраст в болница в Кембридж, Великобритания. Буковски разкрива доказателства за репресии над политически неудобните в психиатрични клиники в Съветския съюз. 

След няколкогодишно заболяване Буковски получил вчера сърдечен пристъп и е починал в болница. Той става известен дисидент през 60-те, организира поетични срещи, демонстрации в най-мрачните времена на комунистическата диктатура. Още при първата му проява през 61-ва година е обявен за невменяем, с което е избегнато неудобството от съдебен процес и той прекарва следващите 12 години с кратки прекъсвания в психиатрични клиники.

През 1971 година в кратък период на свобода успява да предаде на Запада 150 страници доказателствен материал за 6-ма известни съветски дисиденти и така разкрива как комунистите ги обявяват за невменяеми вместо за политически затворници.

През 1976-та година Буковски е разменен за чилийския комунистически лидер Луис Корвалан. Установява се в Кембридж и продължава да пише и да води кампания срещу съветското правителство.

Приживе бе известен и като ожесточен критик на руския президент Владимир Путин.

„Властта се крепи единствено на съгласието на хората да се подчиняват и всеки, който откаже да се подчини на тиранията,  я намалява с едва с 1 250 милионна, а всеки, който предпочете компромиса, само я увеличава“, пише Буковски.

Няма коментари: