12 декември 2017

В памет на загиналия служител на МВР Емил Шарков - уважение към неговата майка

До Румен Радев – Президент на Република България

До Цвета Караянчева – Председател на Народното събрание

До Бойко Борисов – Министър-председател

До Красимир Каракачанов – Вицепремиер и Министър на отбраната

До Валентин Радев – Министър на вътрешните работи



ПРОТЕСТЕН ПРИЗИВ

Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”-носител на Международна награда за защита на човешките права “Златен гълъб”, Първото в България Независимо дружество за защита правата на човека с патрон Илия Минев и Българска асоциация на пенсионерите-град София, се обръщат към Вас с искане за Вашата лична намеса за оставяне във ведомствено жилище на майката на загиналия при опасна операция в Лясковец - командос Емил Шарков. Той е бил служител в Специализирания отряд за борба с тероризма(СОБТ), към Министерството на вътрешнте работи(МВР). Емил  Шарков е живеел заедно със съпругата си и дъщеря си при майка си Ваня Рибчева във ведомствено жилище, което й е било предоставено при наемни отношения като служител преди пенсионирането си в Министерството на отбраната(МО).




Обезпокоени сме от факта, че след трагичната смърт на сина Емил Шарков – при изпълнение на служебния дълг към България, г-жа Ваня Рибчева наскоро е получила уведомление от МО, че трябва да освободи жилището.

НАСТОЯВАМЕ да не се прекратяват наемните отношения с г-жа Ваня Рибчева при прилагане на съвместно разглеждане на два норматива, издадени от Министерския съвет:

- чл. 15 от Наредбата за отдаване под наем и за разпореждане с имоти от ведомствения жилищен фонд на Министерството на отбраната и за изплащане на компенсационни суми на кадровите военнослужещи, които ползват жилище при условията на свободно договаряне, издадена на 26.09.2008 г.:
ал. 1. При смърт на лицето, на чието име е издадена заповедта за настаняване, наемните отношения се прекратяват с преживелия съпруг/съпруга и/или със законния представител на ненавършилите пълнолетие деца след изтичане на две години от смъртта.
ал. 2. В случаите по ал. 1 наемните отношения не се прекратяват, ако другите настанени лица отговарят на условията за настаняване по чл. 13”;

- чл. 27, ал. 2 от Наредбата за управление, отдаване под наем и разпореждане с недвижими имоти-частна държавна собственост, включени във ведомствения жилищен фонд на Министерството на вътрешните работи, изд. 02.08.2007 г.:
При смърт на лицето, на чието име е издадена заповедта за настаняване, наемните отношения се прекратяват, ако останалите членове на семейството не отговарят на условията и нормите за настаняване. Ако заеманото жилище е по-голямо от полагащото им се, те се настаняват в друго жилище съобразно жилищната им нужда, като се издава нова настанителна заповед и се сключва нов наемен договор.


НАСТОЯВАМЕ с решение на Министерския съвет това жилище да бъде извадено от ведомствения фонд на Министерството на отбраната и прехвърлено във фонда на Министерството на вътрешните работи и с последваща заповед на министъра на вътрешните работи да не се прекратяват наемните отношения с г-жа Ваня Рибчева.

Справедливостта изисква тази най-малка грижа на цяла България и на МВР към майката на загинал държавен служител при изпълнение на служебния си дълг.



С уважение:

За Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”: Петър Пенчев-инженер-математик, Атанас Чобанов-журналист от “Биволъ”, Петър Стаматов-журналист от “Еврочикаго”, Асен Йорданов-журналист от “Биволъ”

За Първото в България Независимо дружество за защита правата на човека с патрон Илия Минев: Огнян Цеков-секретар

За Българска асоциация на пенсионерите-град София: Николай Говедаров-председател

Няма коментари: