03 април 2014

Водният цикъл в Монтана е опасен за хората, постанови прокуратурата


     След шестмесечно разследване, на 19.03.2014 г. Окръжна прокуратура-Монтана по преписка № 945/2013 констатира с Постановление: “След като се запознахме с материалите по преписката намираме, че работата по преписката, касаеща влагането на опасни материали около водопроводните тръби при изпълнение на дейностите по ‘воден проект’ на гр. Монтана и използването вместо на строителенпясък на хвост със значимо съдържание на тежки метали в него, както е посочено в първоначалния сигнал на Петър Пенчев от гр. Монтана, е приключила и съгласно чл. 207, ал. 1 от НПК са налице законен повод и достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, а именно такова по чл. 352, ал. 1 от Наказателния кодекс, за образуването на досъдебно производство.”

        Окръжна прокуратура-Монтана е постановила образуване на наказателно производство по Раздел III. Престъпления против народното здраве и против околната среда: Който замърсява или допуска да се замърсят почвата, въздухът, водни течения, басейни, подземни води, териториалните или вътрешните морски води или морски води в зони, определени с международно съглашение, в което участва Република България, и с това ги направи опасни за хора или животни и растения или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и с глоба от пет хиляди до тридесет хиляди лева.
     Сигналът до институциите бе подаден от Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”. Петър Пенчев, член на Обществения съвет на асоциацията, коментира: “ Гражданите на гр. Монтана и още селища до р. Дунав, които са свързани чрез подземните води, трябва да научат имената на двамата прокурори Галя Александрова и Камелия Цветкова, които не се огънаха под медийната война и манипулативни експертизи, заплатени с парите на гражданите през тези шест месеци от кмета на Община Монтана Златко Живков за отричане на изнесената истина в нашия сигнал. Можем да очакваме скорошно решение на съда за изваждане на вече вложените под почвите в гр. Монтана 15 000 тона отровен хвост от чипровските мини – както наскоро във Франция при подобен проблем, където обаче без намеса на Прокуратура кметът на гр. Riec sur Belon, два месеца след сигнал от ‘ранобудни’ граждани не се изкуши от предлагания му корупционен подкуп и сам задължи фирмите-строители да си извадят от завършените изкопи на канализацията 4 500 тона подобни опасни материали / http://www.humanite-biodiversite.fr/doc/miom-a-riec-sur-belon-merci-vinci-2 /.”
     От Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” днес са изпратили Постановлението на прокуратурата до европейските и български институции, за да знаят как по Оперативна програма “Околна среда 2007-2013” някъде усвояват парите на европейските данъкоплатци за замърсяване на околната среда и риск за човешкото здраве.

Няма коментари: