16 април 2012

Недосегаем „елит“ ли е родната политическа номенклатура и кого пазят медиите?



Декларация на Асоциация на свободното слово "Анна Политковская" в подкрепа на журналиста и член на Обществения й съвет - Атанас Чобанов, за независима журналистика и разкриване на престъпните икономически и политически интереси



Асоциация на свободното слово "Анна Политковская", носител на Международна награда за защита на човешките права "Златен гълъб", подкрепя оповестената тъжба на журналиста Атанас Чобанов срещу изданията "Стандарт" и "Шоу", където се появиха клеветнически текстове, целящи да опетнят доброто му име. Настояваме прокуратурата и следствието да предприемат активни действия по извършено от „Стандарт Нюз“ ООД и „Интермедиа“ - издатели на вестниците „Стандарт“ и „Шоу“, и от Петко Арнаудов, престъпление спрямо личността, съгласно чл. чл. 147 и 148 от НК – непозволено увреждане на репутацията на Атанас Чобанов чрез разгласяване на позорни и клеветнически обстоятелства и приписване на престъпления. Настояваме и Комисията по журналистическа етика в печата да се самосезира и произнесе по тези публикации.
Особено обезпокоително в случая е, че за пореден път страниците на българските медии се използват за саморазправа с хора, които информират обществеността за противозаконни и неморални действия на представители на висшите кръгове на политическата и икономическа власт в България. В случая целта на клеветническите публикации е да компрометират Атанас Чобанов заради публикуването на български език на изтеклите в WikiLeaks сведения за българската политическа номенклатура, т.нар. "роден елит" във в. "Стандарт", както и за смелите му разкрития в сайтовете Биволъ и BalcanLeaks. В този смисъл поръчковите клевети не само злепоставят личността Чобанов, но представляват груб опит за сплашването на независимите журналисти с цел спиране по-нататъшното честно информиране на обществеността по ключови за демокрацията въпроси.
Въпросните публикации в "Стандарт" и "Шоу" са поредна проява на пълната зависимост на голяма част от българските медии от икономически и политически интереси, които са сраснали дълбоко с тъканта на държавната власт, правосъдието и престъпността в България. Подобно на злокачествен тумор, тази симбиоза систематично отслабва основните демократични функции на обществото, обезсмисля демократичните процеси и институции, подменя изконните механизми на гражданско участие и контрол над управлението, и умъртвява независимата разследваща журналистика. Примерите за слугинско поведение на медиите към тези интереси, се превръщат в ежедневна реалност. Сред тях са свалянията от ефир на неудобни журналисти и предавания от национални медии, насаждането на самоцензурата и вмешателството в редакционното съдържание в полза на политическата номенклатура, на сенчести инвеститори и компании, които застрашават обществените и колективни интереси, здравето и природната среда на гражданите, и заедно с това се налага цензура и систематично компрометиране спрямо личности и граждански организации, дръзнали да информират обществото за тези практики.
Силно обезпокоени сме, че в следствие от поведението на медиите, за обществото става все по-трудно да отличи един от друг икономическите, политически и престъпни кръгове в държавата. Представителите на тези кръгове придобиват все-повече ресурси и власт за контрол над общественото мнение и чрез придобиването на собственост над медиите. Не случайно тъкмо в защита на този самопровъзгласен "елит" са и клеветническите публикации в "Стандарт" и "Шоу" срещу Атанас Чобанов. Ето защо членовете на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово "Анна Политковская" смятат, че действията на издателите и авторите на въпросните публикации противоречат на Конституцията на Република България и настояват за установяването и преследването им с пълната сила на закона.

Обществен съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”

1 коментар:

Революцията е на прага каза...

Адмирации за анализа и изключителна почест към истиснкия революционер в днешното ни време, погрозено от слугинажки анти-български услужливи медии, изключая СКАТ, която единствена споменава директно истината, такава каквато е, за разлика от всички други долни телевизии, които от протест срещу опорочената система винаги изкарват безредици. Свалят от ефир хора като Георги Ифандиев, след като уж нещата, за които той говори в последното си предаване "Диагноза" в ефир за световния елит и банкерите от Уол Стрийт Ню Йорк, Лондон, незаконния федерален резерв, МВФ, ЦЕБ, които тласкат света ни към неизбежна РЕВОЛЮЦИЯ!