14 март 2012

ПРОТЕСТ пред КомДос на 15.03.2012: Евтим Костадинов лъже Европа




източник - Изгубената България http://www.lostbulgaria.com/?p=3074
На 15.03.2012 г.(четвъртък) от 11:00 ч. до 13:00 ч. пред Комисията по досиетата, ул. "Врабча" 1 – гражданските организации Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” и Център „Хана Аренд – София”, организират ПРОТЕСТ под надслов "Европейската Платформа за памет и съвест отхвърли българската комисия като нелегитимна", с внасяне на документи от Европа в комисията.



Миналия месец новоучредената в Прага Европейска платформа за памет и съвест, с писмо до българските власти поиска лустрация в Комисията по досиетата, съгласно приетия кодекс. В противен случай българската комисия не може да стане член на Европейската платформа - в нея не могат да членуват организации, в които участвуват бивши платени функционери на тоталитарните политически структури или бивши членове или сътрудници на репресивните органи на тоталитарния режим.



В писмата на президента на Европейската платформа за памет и съвест Гьоран Линдберг, изпратени от Страсбург на 13.02.2012 г. до председателя на Народното събрание, министър-председателя, министъра на вътрешните работи и министъра на външните работи, се посочва опитът на Евтим Костадинов, председател на Комисията по досиетата, да заблуди Европлатформата, че в сегашния състав на комисията няма такива, които са били на служба в тоталитарните органи. От Европа посочват пред властите в България, че четирима от деветимата членове на българската комисия, не отговарят на критериите за европейско членство, въпреки заявеното искане от Костадинов:
Председателят Евтим Костадинов е капитан от Народната милиция в Добрич, където милиционерите участваха в репресии - арести на правозащитници и разпръскването с употреба на оръжие на майските демонстрации от 1989 г. на турците в България срещу насилствената асимилация, при което бяха убити 9 човека. ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ЗНАЯТ, че Народната милиция беше репресивен орган на комунистическия режим.
Апостол Димитров, секретар на ДКМС и на БКП във Варна, 1974-1989 г.
Георги Георгиев, платен функционер на ДКМС и на БКП в София, 1980-1990 г.
Татяна Кирякова, преди 1989 г. е на платена работа в Института по история на БКП при ЦК на БКП.



Петър Пенчев - член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”, съобщава, че от Комисията по досиетата са се обадили възмутени от планирания протест, защото в комисията нямало получени такива писма от Страсбург. “Според мен това също е доказателство, че Европа смята за нелегитимна българската комисия и не желае да кореспондира с нея в този й състав. Затова ние в четвъртък ще връчим копия от тези писма лично на председателя Костадинов, когото за съжаление - даже след получаване на протестните писма от Европа, милиционерската партия ГЕРБ е номинирала и за следващ мандат”, допълва правозащитникът.





За повече информация:
Петър Пенчев, 0887 525 032, комендант на протеста


.

Няма коментари: