29 януари 2012

Прокуратурата пак отказа да разпита Цветанов, Борисов, Фандъкова и Кадиев за "Подкупгейт"

Въпреки твърденията на Цветанов и Кадиев за престъпление
от Биволъ, Неделя, 29 Януари 2012


Софийска апелативна прокуратура постанови, че няма да образува досъдебно производство по разказа на вътрешния министър Цветан Цветанов за това как трима общински съветници са предложили подкуп от един милион лева на Росен Плевнелиев.

След подробния разказ на министъра, че е научил за престъпление, но не го е съобщил в качеството си на длъжностно лице, прокуратурата беше сезирана от Атанас Чобанов и Петър Пенчев от Асоциацията на свободното слово "Анна Политковская".
Миналата година прокурор Румяна Арнаудова от Софийска градска прокуратура прекрати преписка 9882/2011 без да вземе обяснения от Цветан Цветанов и общинските съветници Орлин Иванов, Радослав Тошев и Данаил Кирилов, чиито имена бяха съобщени от социалиста Георги Кадиев. Според прокурор Арнаудова достатъчни били писмените обяснения взети от Росен Плевнелиев и Петър Корумбашев.
От постановлението става ясно също, че несъобщаването за престъпление не се наказва освен ако престъплението не е свързано с фалшифициране на пари. Така според трактовката на прокуратурата дори ако някой знае за подготвяно убийство и не съобщи за него, той не носи наказателна отговорност.
Вносителите обжалваха постановлението пред Апелативна прокуратура, като настояха да бъдат взети обяснения от Цветан Цветанов, Бойко Борисов, Йорданка Фандъкова и Георги Кадиев.
Апелативният прокурор Даниела Личева отхвърля това искане и преценява, че лицата вече са дали обяснения в медиите и е "безпредметно същите да бъдат приобщавани към преписката".
Тя потвърждава решението на първоинстанционния прокурор да прекрати преписката без да образува досъдебно производство.
Във връзка с този случай общинските съветници, визирани в скандала, подадоха жалба в съда срещу Георги Кадиев, който оповести имената им на специална пресконференция.
"Стоя зад всяка дума, казана на пресконференцията ми и съм готов да го потвърдя и на разпит пред прокурор, и на детектор на лъжата." - заяви Кадиев в интервю за Биволъ.
Това "обяснение в медиите" на Кадиев явно не е било взето предвид в мотивите на прокурор Личева за прекратяване на преписката.
Така след услужливия отказ на прокуратурата да вземе обяснения от основните свидетели, казусът "Подкупгейт" може да стигне до съдебна зала заради делото за клевета, заведено срещу Кадиев.

Няма коментари: