12 октомври 2010

Журналистът Асен Йорданов с награда "За свободата и бъдещето на пресата"

От Мediapool
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=171076


Асен Йораднов с германския министър на вътрешните работи Томас де Мезиер и датския карикатурист Курт Вестергард.
Журналистът Асен Йорданов получи медийна награда "За свободата и бъдещето на пресата".

Наградите Leipzig Media Award бяха връчени на 8 октомври в Лайпциг, в присъствието на министъра на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер.

Лауреати тази година са афганистанският журналист Саид Якуб Ибрахими, българският разследващ журналист Асен Йорданов и придобилият световна известност датски карикатурист Курт Вестергард.

Награждаването стана в рамките на Първия медиен конгрес в Лайпциг.

Форумът протече при изключителни мерки за сигурност заради присъствието на 75-годишния карикатурист Курт Вестергард, автор на карикатури на пророка Мохамед, зарадикоито получи смъртни заплахи и едва не бе убит от ислямски интегрист.

Leipzig Media Award е учредена през 2001 г. от медийна фондация и се присъжда на изявени журналисти, издатели и медийни институции, които са ангажирани с каузата за защита на свободата на словото и правейки това, се излагат на риск. Председател на фондацията в момента е кметът на Лайпциг Бюрхард Юнг.

В списъка на носителите на наградата са журналисти със световна репутация: убитата преди 4 години Анна Политковская, Роберто Савиано, който има издадена смъртна присъда от италианската "Камора", хърватският журналист Душан Милюш, който през 2008 г. беше пребит с бухалки и също живее под полицейска защита, Уин Тин, който от 18 години е зад решетките в Миянма.

Носители на приза са също американският разследващ репортер Сеймур Хърш и журналистът от BBC Алън Джонстън, държан 114 дни като заложник в Палестина. Българският журналист от Нова телевизия Васил Иванов, пред чийто дом през 2006 г. беше взривена бомба, също е носител на Leipzig Media Award.

"България и до днес се управлява от криминални елементи, а свободата на словото е по-зле отколкото преди 15 г.", заяви Асен Йорданов на пресконференцията след награждаването. "Ако в Германия качествените хора са в авангарда на нацията и държавата, в България те са под похлупак, а обществото се оглавява от контрабандисти, крадци и мафиоти. С приемането на България в ЕС това положение е официализирано и народът е фрустриран и обезнадежден", каза още журналистът.

Според Асен Йорданов не е толкова важна самата награда, колкото шансът, който му е даден да каже тези думи от такава висока трибуна. В България той няма тази възможност, а ако информацията случайно излезе, тя се потулва или маргинализира.

"Сега си припомням целия си живот за да стигна дотук - от телефонните заплахи и писма да си търся място в гробищата, до поръчките и атентатите. Не говоря само от свое име, а и от името на много мои колеги, които са наврени "в миша дупка", защото нямат възможност да упражняват професията си по съвест, а са икономически зависими", заяви Йорданов.

Журналистът, който живее в Бургас, е известен с разследванията си за корупция и злоупотреби в съдебната система, в морските общини и в парк Странджа. Работил е във вестниците "Стандарт", "Монитор", "Политика" и "Телеграф". В момента е на свободна практика. В разследванията си уличава в криминални деяния местни и национални политически величия като сегашния кмет на Бургас Димитър Николов (контрабанда на сухо мляко и машинации с имоти), кметът на Царево Петко Арнаудов (злоупотреби с общински имоти), Йордан Цонев и върхушката на ДПС и много други.

През 1995 г. именно Асен Йорданов, който тогава работи в "Стандарт" разкрива и фотографира нелегалната фабрика за цигари в Крайморие, съсобственост на сегашния премиер Бойко Борисов. По-късно Борисов продава дела си във фирмата "Тео Интернационал", собственик на фабриката на Иво Каменов. Въпреки разкритието и започналото разследване, нелегалното производство продължава още две години.

"Тези, които са били обект на моите разследвания, еволюираха от собственици на частни фирми до управляващи на страната ми... Шефовете на мафията в България не са гангстери, а са в съдебната, в изпълнителната власт и в парламента. Резултатите от моите разследвания са единствено съдебни дела, опити за убийство и насилие срещу мен самия", каза журналистът в Лайпциг пред аудиторията от министри, политици, банкери, журналисти и медийни експерти.

"Досега се чувствах много самотен, но вече не е така и сега имам чувството, че съм член на един голям отбор, тъй като виждам тук хора на най-отговорни и високи длъжности, които мислят като мен и изповядват моята ценностна система", завърши в по-оптимистичен тон журналистът, определен от присъстващите като "НЛО в собствената си страна".

На 10 декември 2007 г. Асен Йорданов е нападнат с нож и бухалки от трима души пред дома си в Бургас. Журналистът, който е тренирал бойни изкуства, успява да отблъсне нападателите. По това време Йорданов е кореспондент на вестниците "Монитор", "Телеграф" и "Политика". Новите собственици на медиите Ирен Кръстева и Делян Пеевски отказват да защитят журналиста, но колегите му го подкрепят, като в знак на протест напускат масово.

По-рано, през февруари 2007 журналистката Мария Николаева от в-к "Политика" е заплашена от мутри, че ще бъде залята с киселина заради разследването "Кръстоносния поход срещу Странджа", публикувано в съавторство с Асен Йорданов.

Година по-късно след негови разкрития за корупция в съдебната система, Асен Йорданов е "поръчан" за втори път от действащи магистрати, но покушението е разкрито и осуетено.

По информация от разследващи и прокуратурата по тези случаи отдавна не се работи. Нито едно от посегателствата срещу журналисти в България не е разкрито от властите.

Заради нападенията над журналисти и зависимостта на медиите от олигарси и властимащи, България се срина в класациите за свободата на словото след страни като Того, Танзания и Либерия.

Няма коментари: