07 октомври 2008

Москва забранява митинг за Анна Политковская в София

Foto: Reuters


Днес в 12:37 ч. организираният от Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”, с участието на Интернет-Форум „Де-зората”, митинг в София бе разтурен по нареждане от Москва. Митингът бе по повод втората годишнина от убийството в Русия на световно известната журналистка и правозащитничка и бе при спазване на българския закон за събранията, митингите и манифестациите, с обявен краен час до 13:00 ч. Лозунгите, които издигаха защитниците на свободното слово, бяха „Две години от убийството на Анна Политковская – символ на свободното слово”, „Опасна е политическата полиция (ДС) – в МВР и ДАНС”, „Европейският съюз – политически борд за България” и портрети на Георги Марков, Анна Политковская и Огнян Стефанов.
Представител на МВР уведоми коменданта на гражданската проява Петър Пенчев, че директорът на „Дом на Москва в София” се е разпоредил да бъде премахнат портрета на Анна Политковская, подпрян на стената на сградата -„частна собственост”. Този портрет бе окичен с бели хризантеми след изнасянето му от състоялата се преди това панихида в Базиликата „Света София”.
Участниците в митинга посрещнаха с освиркване съобщението, дошло от службите на Путинова Русия – корпорация на КГБ. С тази безпардонност в България, Москва на Путин отново демонстрира, че нищо не е променено от съветския диктат върху продажните български управляващи, които са съгласни да бъдем днес „троянският кон” на Путин в Европейския съюз.

На митинга бе подписано Обръщение до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо със следния текст:
Ние, български граждани ‘от всякоя възраст, пол, занятье’, две години след убийството на руската журналистка и правозащитничка Анна Политковская, събрани в София,
Протестираме срещу пълзящата и към България Путинизация - убиец на свободното слово и демокрацията.
Настояваме за международно разследване на убийството в Русия на Анна Политковская.
Настояваме за наблюдатели на Европейската комисия при ракриване на заговора за покушение върху разследващия журналист Огнян Стефанов, опита за забрана на свободното слово в ИНТЕРНЕТ и подслушването телефоните на журналисти в България от политическата полиция в МВР и ДАНС.

За повече информация:
Петър Пенчев - 0887525032




1 коментар:

Анонимен каза...

Yes exactly, in some moments I can bruit about that I agree with you, but you may be making allowance for other options.
to the article there is still a suspect as you did in the decrease publication of this demand www.google.com/ie?as_q=eset nod32 smart security business edition 3.0.650 ?
I noticed the utter you suffer with not used. Or you partake of the black methods of helping of the resource. I possess a week and do necheg
Your Ferrdenants :)