24 август 2008

Нежеланието на българските власти за изясняване на повдигнат въпрос за ядрената безопасност в АЕЦ „Козлодуй”

Комитет за защита на ядрения физик Георги Котев

Изх. № 08-24/24.08.2008 г.

До г-н Жозе Мануел Барозо

Председател на Европейската комисия

СИГНАЛ

Относно: България - Нежеланието на българските власти за изясняване на повдигнат въпрос за ядрената безопасност в АЕЦ „Козлодуй”

Уважаеми господин Барозо,

На 02.07.2008 г. ядреният физик Георги Котев писмено е бил информирал еврокомисаря по енергетика и транспорт г-н Андрис Пиебалгс за констатирани аномалии при използване на ядрено гориво в българската АЕЦ „Козлодуй”. На 18.08.2008 г. директорът на Дирекция Н – Ядрена енергетика към Европейската комисия г-н Петер Фарос е отговорил писмено до утвърдения експерт със 17-годишен опит, че българските власти са длъжни да направят необходимото по изясняване на случая и да докладват в Брюксел.

От своя страна ние, като представители на българската общественост, изпратихме своевременно сигнали до Главния прокурор, до Държавна агенция „Национална сигурност” и до еврокомисаря по енергетика и транспорт г-н Андрис Пиебалгс.

Обръщаме се към Вас за съдействие, защото съзираме явното нежелание на българските власти за изясняване на повдигнатия въпрос, касаещ ядрената безопасност в АЕЦ „Козлодуй”. Вече близо два месеца, българските власти в лицето на министър-председателя Сергей Станишев, министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров и шефа на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов, не назначават обещаните две независими комисии за анализ на публикуваните доказателства от Георги Котев.


Нещо повече, въпреки разпореждането от 29.07.2008 г. на Върховна касационна прокуратура, Окръжна прокуратура-Враца мълчи в продължение на един месец и не изисква доказателствата, нито търси контакт с ядрения експерт Георги Котев.

Разбираме от писмения отговор на ДАНС до нас от 23.07.2008 г., че и те ще очакват резултатите от проверката на Прокуратурата.

От Министерството на икономиката и енергетиката не предприемат действия, защото служителите от техния специализиран за проверки Инспекторат, били в отпуск.

В същото време АЕЦ „Козлодуй” трескаво бърза да скрие всички касети със съмнително ядрено гориво – след като в миналия месец бе съкратен с 25% плановия ремонт на единия блок и бе пуснат изцяло зареден с новото гориво, сега е на ход подобно зареждане и очакваме отново доста предсрочно съкращаване на работите по плановия ремонт и пускане в действие и на другия блок.

По този начин ние сме притеснени от това нежелание за прозрачност при изясняване на повдигнат от признат български авторитет важен въпрос за ядрената безопасност не само на България, което е предпоставка за застрашаване сигурността и живота на 500 милиона европейски граждани.


Уважаеми господин Барозо,

Очакваме с Вашата лична намеса да покажете, че сте разбрали опасностите, идващи от бившите сателити на авторите на Чернобилската трагедия от 1986-та.


Комитет за защита на ядрения физик Георги Котев

Петър Пенчев – инженер-математик, Атанас Чобанов – журналист „Парижки вести”, Пламен Димитров – историк, Д-р Огнян Чипев – инженер, Едвин Сугарев – поет, Стоил Стоилов – икономист, Юлий Йорданов – журналист, Милен Радев – журналист в Германия, Борислав Сандов – СУ Климент Охридски”, Павел Антонов – журналист в Регионален Екологичен Център – Будапеща, Константин Дичев – Зелени Балкани

Няма коментари: