20 април 2009

Къде са парите от подмененото гориво в АЕЦ - допълнение към досъдебното дирене от Прокуратурата


Как се перат парите от престъплението? Доказателство №18

Хронология на фирмената история на ИКАР-В-04, според данни от търговския регистър и НИС “Делфи” - по дати, както и паралела с етапите на смяна на стария вид ядрено гориво от типа ТВСМ с новото - ТВСА.
Както вече е известно от Доказателство №5, но да напомня пак, името на фирмата е образувано от първите букви на имената на съоснователите му, а именно:

“ИКАР - В – 04” означава:
И - Иван (Генов - Изпълнителен директор на АЕЦ)
К - Кирил (Николов - Зам. Изпълнителен директор на АЕЦ)
А - Александър (Николов - Директор по производство в АЕЦ)
Р - Румен (Иванов Управител на фирма КВАНТ ИНЖЕНЕРИНГ)
В - Васил (Хаджиев- Ръководител на управление в АЕЦ).

В интерес на истината следва да уточня, че посочените тук длъжности са били актуални към началото на 2007 г. и оттогава са претърпели някои изменения, като към настоящия момент само Иван Генов и Кирил Николов запазват тогавашните си позиции като държавни служители. От петимата съоснователи аз не познавам нито лично, нито косвено само Румен Иванов.
И така, бъдещата “пералня” е регистрирана на 18 март 2004 година, по фирмено дело № 2886/2004, в СГС(Софийски градски съд). Регистрираният първоначален уставен капитал е 50 000 лева. Приблизително по същото време руската компания ОАО “ТВЕЛ” изпраща в АЕЦ Козлодуй документацията за предстоящото да се внедри поетапно нов вид ядрено гориво, известно като ТВСА. Сред тази документация е и допълнението към техническата обосновка на безопасността (ТОБ), т.н. раздел 31, касаещ поведението на горивото. Последващото установяване на несъответствието в съдържанието на този раздел 31 с характеристиките на реално доставяното през последните над 4 години гориво можете да проследите в Доказателства №1 и №2.
Старозагорският окръжен съд на основание чл. 6 във връзка с чл. 119, ал. 2 ТЗ с решение № 1374 от 30.IV.2004 г. по ф.д. № 614/2004 вписва друго дружество с ограничена отговорност "Ветроенергетика - България" – ООД, със съдружници четирима от петимата основатели на ИКАР-В-04 и няколко нови лица. Липсва Кирил Николов. Последващото развитие на това дружество, за сега не ми е известно.
В началото на месец май 2004 г., Министерският съвет на Р България приема нова наредба за реда за издаване на разрешения и лицензии за внос и износ на ядрен материал. Подробности – в Доказателство №4.
През месец октомври 2004 г. е доставена първата партида от новия вид гориво и още в същия месец - 12 броя от тях биват заредени в реактора на 6-ти блок, като начало на поетапния преход. Вероятно в резултат на успешния старт на начинанието, се е появил и първият солиден финансов бонус за организаторите. В резултат на което, на 20 декември 2004 г. с Решение № 2 на Cофийски градски съд, Регистър 10, Партида 82675, Том 1000, Стр. 20, уставният капитал на ИКАР-В-04 е увеличен от 50 000 на 400 000 лева.
На 14 октомври 2005 г. уставният капитал на дружеството е увеличен до 500 000 лева. Поетапното заменяне на старото с новото гориво е в пълен ход и през същата година и в двата реактора са заредени, респективно доставени от Русия, само касети от новия вид.
В края на месец февруари 2006 г. славната петорка решава да се почерпи за добре свършената работа и заминава на двуседмична екскурзия в Аржентина и Бразилия(с включено участие в карнавала в Рио де Женейро), заедно със семейните си половинки. Към момента на завръщането им от там (на 1 март) се случва и един от най-рисковите инциденти в историята на АЕЦ Козлодуй, свързан с отказ от падане в активната зона, на един от двата реактора (ако не греша беше на 5-ти блок), на 22 от общо 61 броя органи за регулиране. Блокът е спрян за 10 дни, загубите са за над 10 милиона лева, а наказани отговорни лица за инцидента няма. През същата година в реакторите и на двата големи блока пак са заредени само касети от новия вид. Приблизителното им съотношение спрямо старите, става вече около 50:50.
На 8 февруари 2007 г. е създадена нова фирма “ИКАР ТУР” ООД, по фирмено дело 1987/2007 (най-вероятно в СГС), с разнообразен предмет на дейност, но предимно туризъм и търговия, със скромен уставен капитал от 5 000 лева, в което 80% са собственост на ИКАР-В-04, а останалите 20% на Ирена Минчева Иванова – неизвестна за мен личност. В края на този материал можете да видите и интернет адреса на въпросната нова фирма, а така също и на фирмата майка ИКАР-В-04. Може да решите да се възползвате от услугите им. Парите трябва да се перат, за да не миришат.
През същия този период, зимата на 2007 г., вече започват да се забелязват първите безпрецедентни разминавания в продължителностите на горивните кампании и на двата блока - между прогнозата, получена с програмите за пресмятане на неутронно-физичните характеристики и реалните показания от експлоатацията. Забелязва се тревожно раздвижване сред шефовете на АЕЦ. През месец март 2007 г. Васил Хаджиев и Красимир Каменов заминават на едноседмична командировка в централата на руската ОАО “ТВЕЛ” в Москва. Задачата им е да установят причините за забелязаните аномалии и да получат инструкции за отстраняването им. Нищо такова на практика не се случва, а разликата продължава да расте през следващите месеци и години, до пълното зареждане на двата реактора само с ново гориво. Броени дни след завръщането на Васил Хаджиев от Москва, обаче се случва прелом във фирмената история на ИКАР-В-04. Вместо четиримата най-високопоставени служители в АЕЦ Козлодуй, като управители на фирмата са назначени Алла Вселоводовна Николова – съпруга на Кирил Николов, Дарина Симеонова Арнаудова – неизвестна за мен личност и Христо Александров Николов – син на Александър Николов. Това става на 19 април 2007 година. Какво ли е предизвикало това разместване и то точно в този момент, когато индикаторите започват да светят?
В края на месец май 2007 г. Красимир Каменов написва, регистрира и изпраща в АЯР “научното си съчинение” за причините, довели до забелязаните аномалии. Подробно можете да се запознаете с него в Доказателство №3. Както се оказа по-късно, съдържанието и философията на това псевдо-творение, са му подсказани от руските партньори по време на командировката му през март. Съдържанието на това творение, плюс опита му да го скрие от мен - в качеството ми на главен експерт по реакторно-физични анализи, плюс предхождащото незаконно негово назначаване беше най-силният първоначален сигнал за мен, че в централата става нещо странно. Меко казано.
В края на месец юли 2007 г., по друг повод, с мен се свързаха офицери от тогавашната НСС, по-късно ДАНС. След като бързо изчистихме причината, поради която ме потърсиха, решихме да започнем работа по изразените от мен пред тях съмнения за нередностите при боравенето с горивото в централата. Това неколкомесечно сътрудничество ми позволи да разнищя случая до край, но в крайна сметка те се отказаха да го довършат, причините за което ще Ви разкажа някой друг път, защото и това вече ми стана ясно. Само тук да допълня, че офицерите знаеха повече и от мен за “извънкласните” и фирмените дейности на шефовете на АЕЦ-а.
В края на месец май 2008 г. аз подредих напълно пъзела на престъплението и разбира се го докладвах на офицерите от ДАНС, като настоях да предприемат незабавни мерки, но както вече казах, те отказаха. На 23-ти юни 2008 г. аз напуснах България. На 10-ти юли с.г. пуснах първия си клип в www.youtube.com с оповестяването на престъплението. На 14-ти юли 2008 г., според търговския регистър, за фирмата ИКАР-В-04 има вписано някакво ново решение, но какво точно не знам. След три дни Иван Генов, Александър Николов и Красимир Каменов дават пресконференция в София, за да “опровергаят категорично”, според повечето български медии, моите обвинения - нещо което не им се отдава да сторят вече над 9 месеца. Можете да се запознаете с въпросната пресконференция подробно в Доказателство №8.
Така историята на фирмите-перални ИКАР-В-04 и ИКАР ТУР се развива във време-пространството. Най-вероятно те не са единствените. Вероятно парите, които те перат, са по-малката част от целия келепир, като основната маса отива за политически партии и политици, които прикриват мероприятието, но това предстои да бъде показано. Нека също така да не Ви заблуждава размерът на регистрирания уставен капитал на дружествата. Например, като посетите сайта на ИКАР ТУР ООД, ще се убедите, че разгърнатата от тях дейност (буквално в световен мащаб) не може да се върти с 5 000 лева, а трябват много повече. Което автоматично означава, че зад 500-те хиляди лева на ИКАР-В-04 реално се въртят десетки милиони. Това обаче няма да го видите в нейния сайт. А ето ги и обещаните по-горе Интернет-адреси на двете дружества:
http://www.ikar-v04.com/ и http://www.ikartour.bg/

И в заключение нека да обобщя. За да може да се развие, отгледа и поддържа такава криминална атмосфера в българската АЕЦ, е необходимо и достатъчно персоналът да бъде държан изкъсо, недоволните да се подтискат, а слугите да просперират - при тотален контрол, непрозрачност и отказ от достъп до информация. Така, противозаконното следене на компютрите отскоро е допълнено и със заповед, забраняваща внасянето и използването на мобилни памети в централата. Да не би някой да се изхитри и да внесе и публикува в централската мрежа настоящето или което и да е от предните доказателства. Като например, съдържанието на пресконференцията от 17 юли 2008 г., на която Генов и компания “категорично ме опровергават”. Нека персоналът на централата да се наслади на героичната постъпка на шефа си. Да, ама не. И още нещо много важно. За да е устойчива и защитена криминалната среда - и двата Интернет-базирани сайта, както на АЕЦ Козлодуй, така и на АЯР, не дават възможност на посетителите им да се обръщат с въпроси, мнения и предложения, към ръководствата на въпросните институции. Май искате да задавате неудобни въпроси, а??? По този начин е отрязана отрицателната обратна връзка, която е основен гарант за саморегулирането на процесите. (В ядрения реактор това е отрицателният коефициент на реактивност по температурите на горивото и топлоносителя.) В условията на фирмената политика, това е гарантираната и свободна възможност на служителите (респективно на гражданите, отвън) да задават въпроси и да получават отговори на тях. Премахването на тази важна обратна връзка, говори единствено и само за тотална липса на самоконтрол на протичащите в АЕЦ-а процеси. Очакванията за това, какво може да се случи в резултат на тази диктатура, могат да обхванат целия спектър от негативни събития.

Само за сравнение - на сайта на Държавния Департамент на САЩ, което всъщност представлява Министерството на външните работи, е дадена възможност на всеки желаещ да попита г-жа Хилари Клинтън, каквото го вълнува. И тя отговаря...

Георги Котев

.

Няма коментари: