06 април 2009

Политическите тиквеници са готови да променят всичко само нищо да не се промени


За пореден път се правят опити да се запази старото. Политическите тиквеници са готови да променят всичко само и само нищо да не се промени. Като се започне от създаването на СДС-тата, мине се през Нов избор, недоносчетата на Лупи, НДСВ, ГЕРБ, ЛИДЕР, АТАКА, РЗС и се стигне до ГЛАС и прочие недовършени измислици и се стигне до „великата” идея неправителствени организации да влязат и да оправят парламента.
Общо взето в този привиден хаос се въртят едни и същи хора с едни и същи идеи. А идеята е само една-да забогатеят за сметка на всички останали. Те са щедри на обещания и вдигат пушилка, но отгоре погледнати се въртят в кръг като мотоциклет със заключено кормило.
Това, от което се нуждае страната, е да поеме във вярната посока и да извърши трудната реформа на държавата. Защото реформата и досега не е започната. С изключение на идиотската криминална приватизация, която промени собствеността от държавна, но ползвана от една партия за лични цели. Сега собствеността е в ръцете на членовете на тази партия и на подставените им лица. Политическата власт остана в ръцете на същите хора и на техните синове и внуци. Няма промяна нито в съдебната система, нито в администрацията.
Няма промяна и в медиите. Ако го нямаше интернет, никой нямаше да знае огромна част от информацията, която се укрива от избирателите. За тяхно съжаление, спирането на „Свободна Европа”, „ББС” и другите радиостанции бе веднага компенсирано от сайтовете и блоговете в интернет. Така на управляващите не им се отвори парашута и е само въпрос на време труповете им да възпроизведат онзи прекрасен звук „Туп”.
Навъдиха се сума ти „политолози”, „социолози”, „ПР-агенции” и какви ли не Андрейрайчевци, Кънчостойчевци и прочие, които с израз на дълбокомислие редят „тъничка струйка от паралитични мисли”, както е казал О.Хенри в разказа си „Наръчникът на Хименей”. Вкусът на тези мисли е на прокиснало мляко, смесено с пюре от бели червеи. Те вкупом изпълват вестници и електронни медии, където срещу солидно заплащане твърдят това, което са поръчали „големите пари”. Общо взето техния рефрен е следния: „ако изборите бяха сега, щеше да стане това и това”. С други думи: „ Ако Ахмед Доган пръдне в Парламента, всички, с изключение на ДПС ще напуснат залата”.
Къде са дългосрочните им прогнози? Къде е анализа на сегашното състояние на страната? Къде е набелязаната цел? Къде е показан пътя, по който трябва от изходната точка да се стигне до целта? Кой и как ще извърши административната реформа? Няма ги и не може да ги има, понеже не им стига акъла за това. Най-много да се изцепят като Райчев” Туркия ке падне-1876”, т. е. „Преходът свърши!”. След тази тъпа реплика кой и защо му плаща? Много просто, плаща му този, който му е поръчал тази реплика. Защото да кажеш за нещо, което още не е дошло, че си е отишло, дори и да е по поръчка, трябва задължително да си идиот.
Напоследък някои ПР-агенции насъскват определени лица да правят граждански сдружения и да влязат в Парламента. От това по-голямо безумие няма. Неправителствените организации са сбор от недоволни, понякога с лични мотиви, а не от единомишленици. В момента, в който се конкретизира програмата им, ще настане масова схватка. Защото властта се критикува от много позиции, но програмата иска единомислие.
Това, което не попада в анализите на „едикаквисилозите” е тези около 40-50 % които няма да гласуват. А те са най-интересни, защото при едно правилно подхождане към тях могат да решат съдбата на страната. И това рано или късно ще стане. Боричкането в другата половина е безсмислено и безперспективно. Какво ще промени, например, създаването на военно-патриотичен съюз? Ще вземе гласове от негласуващите? Нищо подобно. Най-много да откъсне някой глас от АТАКА и БСП. А това нищо не променя. А какво ще вземе ГЛАС? Ще прибере от гласовете на БСП и НДСВ.

Заиграването в сектора на гласуващите е излишно хвърляне на сили и пари. Перспективата е да се създаде стратегия за дълготрайно развитие на страната и да се направят прости, но действащи програми за излизане на България от блатото. Реформата на държавната власт може да се осъществи успешно само ако се извършат следните действия:
- Брутална реформа на прокуратурата и ВСС.
- Дълбок анализ за състоянието на държавата и нацията в момента.
- Ясно формулиране на целта, към която да се движим.
- Създаване на програми за реформиране на административната система и едновременно с това извършване на реална децентрализация на властта.
- Едновременно с това създаване на кадри, които да извършат реформата
Тези задачи могат да бъдат извършени в рамките на 7-8 години и единствено това може да накара негласуващите да поемат отговорност и да пуснат бюлетините в урните.
Всичко останало е от Луканова.

Николай Колев - Босия

Коментар на Петър Пенчев и Пламен Димитров: Негласуващите да пуснат в урните недействителни бюлетини - ето ти два Референдума на изборите през 2009 г. Против политическата система и то законен вот-протестен.

Няма коментари: