22 януари 2009

ГРАЖДАНСКИТЕ ПРАВА В БЪЛГАРИЯ ВИСЯТ НА КОСЪМ!


http://www.bogomil.info/2267/

От блога на Бого Шопов:

Депутатите от комисията се подиграха с гражданите

Днес на депутатите в комисията по транспорт и съобщения е бил предложен от МВР нов текст, за задържането на данни, който депутатите са приели за 1 час, без да го четат дори. Очаквайте още информация скоро.

Oт Капитал

От Андриан Георгиев:

Две парламентарни комисии обсъждат поправки в Закона за електронни съобщения

14:40 Заседават комисията по транспорт и съобщения заедно с комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Обсъжда се как интернет доставчиците и мобилните оператори да запазват данни за трафика на интернет потребителите и абонатите на телекомите. Дискусията се провежда в зала 142 в сградата на бившия Партиен дом. Освен депутатите, членове на комисии, присъстват още около 70 човека, сред които журналисти, правни специалисти, представители на неправителствени организации и т.н.

14:42 Заседанието започва.

14:48 Минчо Спасов, председател на комисията по вътрешна сигурност: "Отпадна първоначалният текст в член 251 от НК. Беше възприет текст, който аз предложих заедно с колеги-депутати". Отпадат точки 11, 12, 13, 14. "Смятам, че в достатъчна степен е отразено моето предложение и това на колегите", казва Спасов. "Остава отворен дебатът за предплатените карти на мобилните оператори".

14:52 "Важно е да бъдат законово определени обемите информация и тяхното предоставяне", казва Соня Янкулова, зам. министър на вътрешните работи. В залата влиза Атанас Атанасов, депутат от ДСБ.

14:54 Камен Костадинов, депутат от ДПС: "Имам забележки по въпроса с предплатените карти на мобилните оператори".

14:57 "Защо трябва да се съхранява 24 месеца толкова обемна информация?", Илияна Масева, депутат от ДСБ.

15:00 Румен Ангелов, депутат от БНС, вижда два проблемни момента - "Как МВР ще ползва информацията и при какви случаи?". "Не се дава отговор на този въпрос. Просто се заобикаля". Втори важен момент - "Какъв е достъпът на ДАНС? В момента агенцията ползва достъпа на МВР".

15:05 Борислав Ралчев, депутат от НДСВ: "Какво означава ал. 4 на чл. 251? "При какви основания правоохранителните органи ще могат да ползват това средство?... "Няма обсъждане на категорията "тежко престъпление", няма обсъждане на категорията "националната сигурност".

15:07 "Не бива да смесваме гражданските закони като ЗЕС с другите закони за правоохранителна дейност", казва депутатът Минчо Спасов.

15:14 Йордан Бакалов, депутат от ОДС: "Няма предвиден съдебен контрол в текстовете. Ще ви дам пример с разработката "Галерия". Ще се отвори огромна врата за нови съдебни процеси в Европейския съд". Относно предложението трафичните данни да се пазят 24 месеца - "Нали се сещате колко манипулации могат да се случат? Дори между операторите. Няма да подкрепим тези предложения с моите колеги".

15:18 Румен Ангелов, депутат от БНС: "Трафикът е особено нещо. Трафикът не е подслушване. Той е регламентиран като "достъп". Трябва да дадем правна гаранция как се ползва достъпа. Иначе безконтролно оставаме достъпа до МВР и вкарваме в подчинение ДАНС по отношение на трафика. Така нарушаваме чл. 34 и 36 от Конституцията".

15:23 Борислав Ралчев, депутат от НДСВ, описва два варианта за достъп до трафичните данни: 1."Аз съм оперативен работник, [отивам при доставчика] и казвам: "Дайте ми тези данни" или 2. Първо да се обяви този оперативен интерес [към трафичните данни]. Той подкрепя втория вариант.

15:35 Соня Янкулова, зам. министър на вътрешните работи:"ВАС не е казал нищо за останалата част от Наредба 40. [Съдът отхвърли чл. 5 от наредбата] Чл. 250 от ЗЕС трябва да определя до какъв обем информация ще има достъп МВР. Законът за СРС касае СРС. Това не е СРС по смисъла на НПК".

15:39 Проблемът е в дефинирания като "пасивен" достъп на МВР до трафичните данни, Борислав Ралчев до Теодор Захов, председател на Сдружението за електронни комуникации.

15:44 Александър Кашъмов от Програма достъп до информация - Хубаво е, че е отпаднал текстът, отхвърлен от ВАС през декември. [Но] не е редно тази дискусия да се провежда сега на второ четене.
Няма анализ колко ще струва на телекомите изграждането на базите данни, Не може да се позволи разширяване на целите за ползване на трафичните данни. Защо срокът за пазене на тези данни се удвоява на 24 месеца?

15:45 Има предложение за гласуване на текстовете. Отхвърля се.

15:48 Нели Огнянова пита Йордан Мирчев, председател на комисията по транспорта и съобщенията, в каква процедура се намира дискусията. Тя е прекъсната от Румен Ангелов, след което Мирчев се обръща към него: "Чакай бе, Румене! Млъкни най-сетне!".

15:50 Членовете на комисията по вътрешна сигурност се изнесят от залата, тъй като след малко започва тяхно заседание. Дискусията в комисията по транспорт и съобщения продължава.

15:57 Борис Николов, депутат от Коалиция за България - има много малка разлика между предлаганите поправки и сегашния Чл.251 от ЗЕС, приет преди година и половина. По същество новите поправки не променят нищо съществено. Освен че срокът [за запазване на трафичните данни] се удължава на 24 месеца.

15:58 Комисията прие предлаганите поправки в Закона за електронни съобщения почти единодушно.

16:03 Комисията обсъжда как да се запазват данните на потребителите на предплатени карти на мобилните оператори. Проблемът е, че има над 1200 пункта за продажба на такива карти на Глобул, 10 000 обекта на Мобилтел и няколко хиляди на "Вивател". Това са най-вече вестникарски будки. Всички те ще трябва да бъдат свързани с интернет, за да може да се събират данни от потребителите.

16:04 Още по-голям проблем е как да бъдат въведени данните на дългогодишни потребители на предплатени карти. "Операторът ще претърпи големи загуби", заявяват от "Глобул". "Не може продавач на РЕП да бъде администратор на лични данни". "Голяма част от бизнеса ще бъде унищожен", заявява представител на оператора.

16:09 В момента при продажба на предплатени карти се взима адрес и име. Новите поправки предлагат да се взима и ЕГН.

16:10 За три месеца е достатъчно да има нов ред за продажба на новите предплатени карти, казва Борис Николов, депутат от КБ.

16:15 Румен Ангелов, депутат от БНС, - Огромната част от хората, ползващи предплатените карти, се намират в големите градове. По никакъв начин новата система няма да се отрази на бизнеса. За операторите ще бъде по-добре. Една част от клиентите ще се преориентират към сключване на договори.

16:18 Иван Иванов, депутат от ДСБ, - Болшинството от престъпленията, в които са замесени мобилни услуги, се извършват именно през предплатени карти. В интерес на обществото операторите трябва да направят тази инвестиция. Така лишаваме престъпниците от използване на тази възможност [ползване на предплатените карти].

16:20 Престъпниците пътуват до Сърбия, за да купуват предплатени карти, заявява представител на Мобилтел". Операторът може да създаде предлаганата организация за 9 месеца.

16:21 Димитър Гъндев, депутат от КБ, - Когато операторите изпращат фактури, там вече се съдържат лични данни.

16:25 Комисията прие да отложи дискусията за предплатените карти.

16:26 Time out. Комисията влезе в 5 минутна почивка.

16:38 Заседанието продължава с обсъждане на законопроект, касаещ железопътния транспорт.

В крайна сметка комисията за транспорт и съобщения увеличи срока за запазване на трафичните данни от 12 месеца на 24 месеца. МВР, Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) и ДАНС ще трябва да напишат нова наредба, която обаче ще се подчинява на Закона за специалните разузнавателни средства, Закона за защита на личните данни и Наказателно-процесуалния кодекс. Сега поправките ще влязат за обсъждане в Народното събрание.

------------------------------------

Компромис за следенето на комуникациите

Още по темата

На безсилието ушите са големи

Защо съдът трябва да отмени наредбата позволяваща безконтролното следене в интернет

Това НЕ е за чат

Промени в българското законодателство позволиха на МВР да следи онлайн кореспонденцията ни

Полицаи в интернет

Наредбата за подслушване на електронните комуникации създава повече проблеми, отколкото решава



Фотограф: Красимир Юскеселиев

Комисията по транспорт и съобщения прие на второ четене поправки в Закона за електронни съобщения

Интернет доставчиците и мобилните оператори да пазят 24 месеца данни за трафика на своите потребители, предвижда поправка в Закона за електронни съобщения. Тя беше приета днес на второ четене от комисията по транспорт и съобщения. На нейното заседание присъстваха още членовете на комисията по вътрешен ред и обществена сигурност.

Информацията, до която ще има достъп МВР, включва на кого изпращате електронни съобщения, с кого чатите в Skype и ICQ, с кого разговаряте по телефона и т.н. Предварителните проекти сочеха, че срокът за съхранение на данните ще бъде 12 месеца.

За да получи достъп до тази информация МВР трябва да започне процедура, описана в три закона - Закона за специалните разузнавателни средства, Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за защита на личните данни. Те предвиждат получаване на съдебно решение. Според първоначалните проекти МВР можеше да получи данни за целите на разследването на престъпления без да се дефинира сериозността на тези престъпления. Приетите текстове не казват за какви нарушения МВР ще има право да получи данни, а просто препраща към горните три закона. Сега в приетите поправки не е записано за какви престъпления ще се искат потребителски данни. Европейската директива 24 от 2006 г. отсича, че престъпленията трябва да бъдат "сериозни".

След като изтекат 24 месеца, операторите и доставчиците трябва да унищожат съхранените данни. Но се допуска изключение по искане на правоохранителните органи.

Не се знае статута на оперативния работник, който ще получава информацията. Очаква се той да стане ясен в нова наредба, която ще напишат съвместно МВР, Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) и ДАНС.

"Няма обосновка защо станаха 24 месеца", коментира Александър Кашъмов от Програма достъп до информация. Преди месец неправителствената организация спечели дело във Върховен административен съд, с което отпадна спорен текст от Наредба 40, дело на МВР и ДАИТС. Той предвиждаше неконтролиран достъп на вътрешното министерство до потребителските данни.

Специалистът по медийно право, Нели Огнянова, имаше процесуални забележки. "В началото на заседанието (14.30) се раздава проект за текст, който членовете на комисиите не са виждали. Без мотиви. Един час по-късно (15.30) този текст е гласуван. В пълно отрицание на стандартите на ЕС за законодателен процес", каза Огнянова.

Приетите поправки са компромисен вариант между МВР и вносителите на останалите законопроекти, сред които депутатът Минчо Спасов. Предстои текстовете да влязат в пленарна зала.

И от Медияпул>

Няма коментари: