20 януари 2009

Политическа касапница в Русия

http://www.vsekiden.com/?p=44350


В центъра на Москва бяха убити известният руски адвокат Станислав Маркелов и журналистката от вестника на Анна Политковская “Новая газета” Анастасия Бабурова, предадоха руските агенции. Адвокатът представляваше семейството на чеченска девойка, за чиято смърт бе осъден руски офицер. Защитникът е бил убит на място с изстрел в главата, произведен от пистолет със заглушител. Журналистката от “Новая газета”, която е била с него в момента на покушението, е била тежко ранена. Тя почина по-късно в реанимацията. Нападателят успял да избяга. Говорителка на следственото звено на руската генерална прокуратура съобщи, че е създадена следствено-оперативна група за разследване на убийството.

Маркелов водеше делото срещу бившия полковник от руската армия Юрий Буданов, осъден на 25 юли 2003 на 10 години затвор за убийството на чеченката Елза Кунгаева, припомня РИА „Новости”. Буданов бе лишен от званието полковник и от Орден за храброст и получи забрана да заема определени длъжности в продължение на три години. Буданов бе освободен предсрочно на 15 януари.

Убийството на 18-годишната Елза Кунгаева през 2000 г. предизвика вълна от протести в Чечения. Семейството й каза, че тя е била изнасилена и убита от руски войници. Процесът на Буданов се следеше отблизо като тест за решимостта на руските власти да преследват нарушенията на човешки права в Чечения.

Маркелов смяташе да обжалва отказа на съда да разгледа касационната му жалба срещу предсрочното освобождаване на Буданов. Адвокатът беше застрелян след пресконференцията, на която обяви намерението си. Маркелов посочил също, че може да обжалва предсрочното освобождаване на Буданов и пред международен съд. Юристът каза, че смятал да поиска от прокуратурата да разследва всички действия на Буданов в Чечения.

“Смъртта на хора като Маркелов е позор за страната ни. Той беше още млад човек, напълно безкористен и с гражданска позиция. Като адвокат гледаше дела, които не носят доходи, но от които се интересуват правозащитниците”, заяви ръководителката на московския клон на Хелзинкския комитет Людмила Алексеева.

понеделник, 19 януари 2009

Няма коментари: