02 март 2012

Oт Европа отказаха на българската Комисия по досиетата



Преди 2 седмици Европейската платформа за памет и съвест с писмо до българските власти поиска лустрация в Комисията по досиетата. В противен случай комисията не може да стане член на Европейската платформа - в нея не могат да членуват организации, в които участвуват бивши платени функционери на тоталитарните политически структури или бивши членове или сътрудници на репресивните органи на тоталитарния режим. В Комисията по досиетата работят трима бивши комунистически функционери и един бивш капитан от Народната милиция.



На 17-ти Февруари Европейската платформа за памет и съвест разпространи прес-съобщение във връзка със заявлението за членство в платформата на българската Комисия по досиетата, изпратено от председателя и Евтим Костадинов.


Същевременно г-н Гьоран Линдблад, председател на платформата, е изпратил по същия повод писма до министър председателя Бойко Борисов, председателката на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, министъра на външните работи Николай Василев и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.


В писмата и прес-съобщението се изтъква, че Европейската платформа за памет и съвест е приела при учредяването си кодекс, според който в нея не могат да членуват организации, в които участвуват бивши платени функционери на тоталитарните политически структури или бивши членове или сътрудници на репресивните органи на тоталитарния режим.


Настоящият състав на българската Комисия по досиетата включва членове, които не дават основание да се счита, че тя отговаря на изискванията на кодекса на Европейската платформа, а именно:


Евтим Костадинов, преди 1989 г. капитан от Народната милиция в Добрич. Народната милиция е участвувала в репресии като арести на правозащитници и разпръскването с употреба на оръжие на майските демонстрации от 1989 г. на турците в България срещу насилствената асимилация, при което бяха убити 9 човека. Народната милиция е репресивен орган на комунистическия режим.


Татяна Кирякова, преди 1989 г. на платена работа в Института по история на БКП при ЦК на БКП.


Георги Георгиев, преди 1989 г. функционер на ДКМС и на БКП в София.


Апостол Димитров, преди 1989 г. функционер на ДКМС и на БКП във Варна.


В писмото си до българските власти Гьоран Линдблад изтъква, че ако при избора на нов състав на Комисията по досиетата бъдат избрани членове, които съответствуват на изискванията в кодекса на Европейската платформа, пречките за членство ще отпаднат.


Европейската платформа за памет и съвест обединява 20 организации от 13 европейски страни, между които са Полският институт за национална памет, Архивите на ЩАЗИ в Германия, Институтът за изследване на тоталитарните режими в Прага.


Платформата е създадена с резолюция на Европейския парламент и има за цел осмислянето на тоталитарното минало на Европа.


Тя е и резултат и от Пражката декларация за европейската съвест и комунизма, инициирана от Вацлав Хавел, подкрепена от няколкостотин български граждани и гласувана от българското Народното събрание.




Няма коментари: