18 март 2012

Пасторът правозащитник Йоахим Гаук бе избран за президент на Германия


Канцлерът Ангела Меркел поздравява Йоахим Гаук след избирането му

Германското Федерално събрание избра днес бившия лутерански пастор и правозащитник от бившата комунистическа ГДР Йоахим Гаук за президент на най-голямата държава в Европейския съюз.

Гаук бе избран с огромно мнозинство още на първия тур от гласуването, предаде Ройтерс.

Председателят на долната камара на парламента - Бундестага, Норберт Ламерт заяви, че 72-годишният Гаук е получил 991 от гласовете във Федералното събрание, в което участват 622-мата депутати от Бундестага и същият брой законодатели от регионалните парламенти.

Федералното събрание се свиква при избор на държавен глава, припомня Ройтерс.

Съперникът на Гаук, 73-годишната журналистка Беате Кларсфелд, подкрепяна от партия "Левите", известна с непримиримата си борба за разобличаване на нацистките престъпници след края на Втората световна война, бе подкрепена от 126 депутати.



Германците очакват Йоахим Гаук, виден член на движението, довело до падането на Берлинската стена през 1989 г., да възстанови авторитета на президентската институция, пострадал от корупционния скандал, свързан с неговия предшественик Кристиан Вулф.

Гаук бе подкрепен от управляващата коалиция на християндемократите и свободните демократи и от опозиционните партии на социалдемократите и зелените.

Президентът в Германия има до голяма степен церемониални функции, отбелязва Ройтерс.

Гаук е роден през януари 1940 г. в Рощок, Североизточна Германия.

Като пастор в Лутеранската църква на ГДР защитава правата на човека и при първите демонстрации през 1989 г. става говорител на опозиционния колектив "Нов форум" в Рощок.

На 3 октомври 1990 г. е избран да ръководи центъра за съхранение и използване на архивите на Щази. Заема този пост 10 години, с което се превръща в олицетворение на разкриването на истината за бившата комунистическа диктатура.
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4655791
.

Няма коментари: