20 февруари 2009

Ликвидираха в Русия фалшива академия, наградила Борисов


Русия ликвидира фалшива академия, наградила Борисов
От Дневник
20 фев 2009, 2426 прочитания, 43 коментара

Касационната съдебна колегия по гражданските дела на Върховния съд на Русия потвърди в четвъртък решение на Върховния съд от 10 декември, с което се ликвидира неправителствена организация, незаконно представяща се за държавна структура. Става дума за Академията по проблемите на сигурността, отбраната и правния ред (АБОП), която през последните години масово раздаваше награди, грамоти и ордени, включително столичните кметове Бойко Борисов и Стефан Софиянски, ректори на български университети, бизнесмени и интелектуалци.През декевмри 2007г. с орден "Княз Александър Невски" I степен бяха отличени Валентин Златев, генерален директор на "ЛУКОЙЛ България"; Вежди Рашидов, скулптор; Георги Гергов, бизнесмен; Стефан Начков, скулптор. С орден "Княз Александър Невски" II степен бе награден писателят Дончо Цончев. Премия "Ломоносов" получи акад. Антон Дончев "за значим принос в славянските литератури".
Официалният представител на Главната прокуратура на Русия Марина Гриндева обяснява за агенция РБК, че са били открити многобройни нарушения в проверката, извършена съвместно с Федералната служба за сигурност (контраразузнаването), Федералната данъчна служба, Министерството на правосъдието, Федералната служба на наблюдение на образованието (Рособрнадзор) и Съвета по хералдика при президента на Русия.
Академията е била обществена организация, незаконно представяща се за държавна структура със съответните пълномощия. Тя незаконно е използвала символи и атрибути на държавната власт, включително такива на президента на Русия. Повсеместно е употребявано наименование, в което е спестявано уточнението, че това е неправителствено сдружение.
Според Съвета по хералдика въпреки ясното законодателство за наградите и хералдиката в Руската федерация Академията е учредила ордени, медали, нагръдни знаци, наподобяващи държавните. Наградите са връчвани на руски и чуждестранни граждани, като често са представяни като държавни отличия. От 2000г. досега АБОП и нейният Национален комитет за обществени награди са раздали призове на общо над 40 хиляди души.
Освен това организацията незаконно е присъждала специални звания, съвпадащи с воинските звания на Руската федерация и незаконно са използвани униформи, аналогични с тези на руската армия.АБОП издавала на сътрудниците си служебни удостоверения, наподобяващи държавните, но използвани за лични цели, което е създавало условия за корупционни действия и е дискредитирало държавната власт. Установени са факти за употреба на такива удостоверения при извършването на престъпления - предимно измами в особено големи размери.
От т.нар. Дисертационен съвет и Висшия атестационен комитет на АБОП са присъждани научни степени и звания (доктор на науките, кандидат на науките, професор, доцент). Дипломите и атестационните документи на АБОП са наподобявали държавните образци, което означава, че те би могло да се използват за измама. В действителност са установени такива случаи на представилите дипломи от АБОП да са повишавани заплатите за съответната научна степен, което е довело до незаконно изразходване на бюджетни средства.На членовете на Академията са присъждани специални звания като действителен член на Академията, член-кореспондент на академията и почетните Заслужил деец на науките на АБОП и заслужил юрист на АБОП. При връчването им са раздавани съответните нагръдни знаци и документи. Според оскъдните публикации за организацията в руските медии тя има над 1200 "академици" и повече от 8500 "действителни членове", включително бивши и действащи министри, много депутати и висши държавни служители.
През годините Академията, зад която стоят изключително бивши служители на КГБ, ФСБ и силовите структури на Русия и бившия СССР, бе оставена да действа без контрол. В ръководството й участваха и хора от властта като депутата от Думата Йосиф Кобзон, който в АБОП бе вицепрезидент на Националния комитет за обществени награди и президент на Департамента по безопасност в областта на културата и духовното образование.
Още по-любопитно е, че АБОП претендира, че е основана през 1999 г. по личната идея на тогавашния председател на Съвета за сигурност на Русия Владимир Путин, съобщи преди две години в свое разследавне "Медиапул". Целта на инициативата била "да се обедини дейността на обществените организации, които се занимават с проблемите на сигурността и отбраната на държавата". Идеята на о.з. полковник Путин е подкрепена от Министерството на отбраната, от МВР, от ФСБ и от други висши държавни ведомства. Президент на АБОП е о.з. генералът от КГБ Виктор Шевченко, бивш командващ контраразузнаването на Стратегическите ракетни войски.ю
"Медиапул" подробно описва как въпреки формалния си статут на обществена организация, АБОП се намесва в държавните дела, че в нейни подразделения кадри на ФСБ се преквалифицират в цивилни професии и след това с дипломи в ръка заемат позиции в частни и държавни фирмени и служебни структури. "В научните сегменти на Академията историята на комунистически репресии в СССР се претворява от гледна точка на съвременни национал-имперски идеологически постулати. Един от съществените департаменти на АБОП работи по "безопасността в културната област", пише електронното издание.Скоро след своето създаване АБОП учредява строга номенклатура на ордени и почетни знакове, с които се награждават руски и международни личности, за техните заслуги съобразно светогледа на Академията. Ордените са особено ефектни: "Петър Велики" в три степени, орден "Св. Александър Невски", премия "Юри Андропов" и пр. Трети по ранг в номенклатурата на АБОП е орденът "Михайло Ломоносов", с който бе окичен софийският кмет Бойко Борисов.
С ордени на АБОП са били отличени наред с бившия шеф на шпионажа на Щази Маркус Волф, и водещи социалдемократи на днешна Германия. Много често връчването на "ордените" става лично от руския посланик, както е било и в България с бившия посланик Анатолий Потапов.

1 коментар:

Анонимен каза...

Никой не се впечатлява от тези тиквени медали.Друго щеше да бъде,ако пожарникара Бойко беше награден за гасенето на огромен пожар и спасяванто на потърпевшите.