07 февруари 2009

Преподаватели от ВТУ протестират срещу звание на Путин


by newswriter on 07/02/2009 5:04 AM


Преподаватели от университета във Велико Търново /ВТУ/ протестираха срещу решението на ръководството на висшето учебно заведение да присвои на руския лидер Владимир Путин титлата "доктор хонорис кауза".

В писмо, изпратено до Кафене.нет, преподавателите искат да бъде отменено решението на Академическия съвет за присъждане званието „доктор хонорис кауза” на Вл. Путин.

Преподавателите смятат, че най-важното за тях е да покажат на обществеността в страната и в чужбина, че "във ВТУ има и нормални хора, със силно развита чувство за достойнство и чест, които категорично се разграничават от това срамно решение на Академическия съвет".

Реагираме със закъснение, защото решението беше взето в пълна секретност и по най-конспиративен начин и разбрахме за него едва няколко дни след гласуването му, пише в писмото.

Бяхме потресени и отначало не можехме да повярваме. Когато поискахме да го видим, ни беше отговорено, че още се работи по протокола от заседанието и не можем да го получим, пишат преподавателите.

Те съобщават, че са твърдо решени да провалят церемонията по връчването на званието. Кураж за това ни дава фактът, че такъв прецедент вече има – разбрахме, че Хамбургският университет е отхвърлил аналогично предложение на Шрьодер, информират преподавателите от ВТУ.

В своята декларация те пишат, че кандидатурата не е обсъждана от академичната общност и е погазена академичната автономия – решението е взето под външен натиск от страна на „Българо-руски юридически клуб”, организация без каквато и да е академична легитимация.

Според декларацията, мотивът за връзката на Владимир Путин с Търновската конституция е чисто политически.

Преподавателите от ВТУ изразяват своята загриженост за университетското настояще и бъдеще, за ролята като изследователска и научнообразователна институция и призовават ръководството да преразгледа и отмени това решение.
******************

Асоциация на свободното слово "Анна Политковская" се присъединява към Протеста на преподавателите от университета във Велико Търново СРЕЩУ този срамен акт, при това само няколко дни след като хиляди българи усетиха "с кожата си" наглото безочие на новия съветски диктатор - спрял газта за България през най-студените януарски дни. Ректорът на ВТУ да си даде оставката и да замине за Сибир! Заедно с Гоце!

1 коментар:

Анонимен каза...

ами такива ги "забъркват"! и пред кои са отговорни после?
вяврвам в достоиният оговор на цялото ВТУ ,да изхвърли със сила самозабравилите се.
и няма да се питам защо баща коли децата си,а на тези които вкараха ,семеиният кодекс,какво зло ви направи този народ,та му притурвате грехове?