01 февруари 2009

"Несъществуваща" българска НПО получи награда за защита на човешките права





Атанас Чобанов
www.atanas.fr
www.kafene.net


http://www.youtube.com/watch?v=TmyzvvVOfPA

Евродепутат г-жа Каленбах говори на протеста пред Народното събрание


http://www.youtube.com/watch?v=TmyzvvVOfPA

Наскоро от доклад на Центъра за изследване на демокрацията стана ясно, че освен с фирми, властта се е оградила с обръчи от неправителствени организации, усвояващи средства на ЕС и държавни субсидии.

В бордовете им членуват политици и високопоставени чиновници, които имат отношение към оценката на проектите и разпределението на европарите.

Докато парламентаристите се чудят как да спасят тези канали за корупция и присвояване от Закона за конфликт на интереси, Европа прати пореден сигнал на недоверие към българските власти под формата на награда за Асоциацията на свободното слово "Анна Политковская".

На 28 януари по време на международната конференция "Комунистическите престъпления и общата история на Европа", евродепутатът Гизела Каленбах връчи наградата за защитаване на човешките права "Златен Гълъб" на членовете на Обществения съвет на гражданската организация: Петър Пенчев, Едвин Сугарев и Пламен Димитров. След това тя се присъедини към протестиращите пред Народното събрание.

Любопитен факт е, че самото сдружение формално не съществува. То не е регистрирано в съда, няма банкова сметка и не получава субсидии. Всички акции на асоциацията "Анна Политковская" се провеждат с доброволен труд и лични средства.

Тази институционална виртуалност не е попречила на немското посолство да препоръча асоциацията като реална и автентична след катo внимателно е проучило нейната дейност.

Малобройните активисти на "Анна Политковская" редовно вгорчават меда на правителството като протестират по различни поводи като посещението на Путин в София и годишнината от убийството на руската журналистка Анна Политковская.

Те стоят зад възстановяването на затворения от ДАНС сайт "Опасните Новини" (www.opasnite.eu) и защитават "ядрения дисидент" Георги Котев, който обвини енергийното лоби в мащабна корупция с ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй.

"Златният гълъб" е изработен в 30 екземпляра от немския скулптор Ричард Хилингер по повод 60 годишнината от Световната Декларация за Правата на Човека, отбелязана на 10 декември 2008. Всеки от тях носи маслинена клонка и отговаря на един от тридесетте члена на декларацията.

Известни политици и личности се афишират със златния гълъб, за да подчертаят значимостта на каузата за човешките права.

Кампанията е под патронажа на бившия германски федерален президент Проф. Др. Роман Херцог както и Вацлав Хавел, Михаил Горбачов, Гюла Хорн, Ширин Ебади, Дезмънд Туту и други видни политици.

Асоциацията на свободното слово "Анна Политковская" получи 31-я златен гълъб, който e предназначен за организация с постижения при защитата на свободите и правата на човека.

Снимки на политици и личности със златния гълъб: http://www.richard-hillinger.de

Сайт на асоциацията "Анна Политковская":
http://politkovskaya-bg.blogspot.com

1 коментар:

Анонимен каза...

Pozdravleniq

Prodyljavaite taka

Nikolaj