01 юни 2010

Другари интелектуалци, заклеймете предателя Котев!

От Иво Инджев

По едно и също време двама души обявиха, че ще търсят чуваемост на своя протест чрез гладна стачка. Единият е бившият руски петролен магнат Михаил Ходорковски, който дръзна да подкрепи опозицията срещу Путин и от най-богатия човек в страната се превърна в най-известния политически затворник в Русия от 2003 г. насам. Сега той (отново) обяви гладна стачка. Този път в знак на протест заради удължаването на задържането му в нарушение на закон, който забранява задържането на обвинени в икономически престъпления, подписан от президента Медведев през март.

От интервю на Фрог нюз с бившия главен експерт „Реакторно-физични анализи” в АЕЦ Георги Котев научаваме, че след месец и половина той планира гладна стачка в емиграция, където се намира поради опасения за живота си след разкрития за злоупотреби в АЕЦ “Козлодуй”.

Според Котев доставяното от Русия отработено ядрено гориво в централата реално не е изследвано и това не е отразено в паспорта му. Тоест всичко може да се очаква и за здравето и за сигурността на хората. “Руснаците си правят експерименти с това гориво на наша територия и за наша сметка. Заради шепа продажни българи страната ни просто е една експериментална база за руснаците”, заявява той от Италия, където живее с усещането, че в България е “ходеща мишена”.

На въпрос на автора на интервюто Стойко Стоянов кои са виновниците за установените от него нарушения , Котев, който оценява нанесените щети на държавата от далаверите в централата на около 500 милиона евро, отговаря:

Обвинявам всички бивши ръководства на АЕЦ от 2004 г. насам. Ще ви изброя само изпълнителните директори от тогава – Йордан Костадинов, впоследствие станал жълт депутат, след него Иван Иванов, вече пенсионер, Иван Генов, доскорошният и настоящи шеф Димитър Ангелов. Тук визирам и бившия председател на борда на директорите на АЕЦ Иван Гризанов, впоследствие станал червен депутат. В по-високите нива нещата вероятно стигат до бившия енергиен министър Р. Овч., а и по-нависоко – до президентската институция. Но вероятно зад тези имена стоят задкулисно и други среди и фирми.”

Във връзка с аналогията между гладните стачки предлагам обаче да не изоставаме от челния руски опит. Гладуващият затворник Ходорковски,още след прочитане на 9 годишната присъда срещу него, беше нападнат от поддръжниците на Путин, застанали на хранилката на властта. В отворено писмо на 50 души – писатели, космонавти, актьори, продуценти, изразяват радост от справедливото възмездие за противника на Путин.

Време е и тук да се организира подписка срещу Котев. Той вече втора година “мъти водата” в блатото на ядрената енергетика с опитите си да получи поне медийна трибуна в България. Като един от първите, който му я даде в скромния си блог, се чувствам длъжен да изкупя вината си и дам думата и на неговите опоненти – нали така се прави по критериите на обективността! Ако не думата ( защото едва ли я искат тъкмо в моя блог), поне идея мога да им дам.

Така че, призовавам: другари и другарки патриоти и интелектуалци, не чакайте гладната стачка на предателя Котев. Още приживе го заклеймете. Поучете се от вашите съветски, пардон – руски колеги!

Няма коментари: