27 юни 2010

Кой преби Политзатворник №1 на комунизма в България


Автор: Хари НИГОХОСЯН, Пловдив Медия
23 юни 20010 г.

Професорът по политология от Пловдивския университет Янко Н. Янков е бил нападнат вчера около 15 часа. Двама непознати мъже са го съборили на тротоара пред столичната Съдебна палата. След побоя дясното му рамо е счупено на няколко места. Професорът беше обявен преди 25 години от „Amnesty International“ за Политзатворник №1 на комунизма в България.

Известният юрист и университетски преподавател, правозащитник и борец за граждански права и талантлив учен с повече от 50 публикувани книги явно е станал трън в очите на бившите настоящи тайни служби, за да посегнат на живота и здравето му на няколко метра от входа на символа на съдебната власт.
Вчера към 15 часа, както си вървях, двама души скочиха върху мене, разказа пр
офесорът за „Рlovdivmedia”- Не казаха нито дума, просто ме нападнаха. Това са хора на управниците, на ДАНС и на мафията. Отворете сайта ми и ще видите какво съм писал през последните два месеца.
Два дни преди атаката срещу него
правозащитникът публикува открито писмо до премиера Бойко Борисов с копие до посланиците на Великобритания, Белгия, Германия, Холандия, Швейцария, САЩ и Европейската комисия.
Става дума за това, Г-н Министър-
председател, че само преди няколко месеци високопоставени служители на тайните (специалните) служби на държавата публично признаха пред Комисията по националната сигурност в Парламента, че в България държавните специални служби имат навика да действуват като престъпни улични банди, при което извършените от тях престъпления официално биват регистрирани като извършени от престъпни улични банди, които полицията уж издирва, но никога не може да открие”, пише професорът и припомня , че със семейството му са подложени на систематичен терор. Наскоро е било тарашено и в къщата в родното му село: „Формално е било извършено така, че привидно да изглежда като извършено от „банда крадци”, като в същото време деянието е направено така, че въпросната „банда крадци” фактически не е откраднала нищо и е оставила абсолютно непокътнати изключително голям брой вещи, имащи изключително висока парична пазарна стойност и цена", констатира професорът и пита директно премиера как в такава ситуация е възможно да се оцелее в „БългарскияАфганистан ”.
Пребиха ме същите хора, за които писах – служители на ДАНС, твърди пред репортера ни проф. Янков. - С
амо преди два месеца директорът на правния институт към БАН, който е много близък с тези служби, ме предупреди, че ако не спра да се боря срещу мафията, ще пострадам”.
Проф. Янков сподели, че рамото м
у е разбито на пет парчета и утре му предстои тежка операции.
Покушението срещу проф. Янков дойде като семанти
чно послание от страна на мафията, превърнала българската държава в свое нискойерархично звено.Не се обръщаме към българските власти – те са заложници на мафията. Питаме западните институции: „Искрени ли бяхте, когато преди четвърт век се обявихте в защита на Политзатворник №1 на комунизма в България? Или го защитихте само от конюнктурни съображения?“, се казва в специална декларация на Съюза на юристите-демократи в България.
Това не е първият опит за покушение срещу Политически затворник №1. Какт
о още през април 2009 г. „Рlovdivmedia “ писа, той е бил готвен като изкупителна жертва по случая с убийството на Андрей Луканов. Набелязан е да изпълнява ролята на българския Ли Харви Осуалд, за да му припишат екзекуцията на екс-премиера. Десет месеца преди куршумите да повалят Луканов проф. Янков е е бил отвлечен от шофьора на таксито, в което се е качил. Близо до руското посолство колата се е блъснала в едно дърво, а правозащитникът е излязал от нея със счупена ръка. Вероятно това е спасило живота му тогава. Предполага се, че атентатът срещу Луканов е трябвало да стане на същия ден. А той самият да бъде убит като „терористът”, застрелял бившия премиер.
За нападението над професор
Янков е уведомена и катедрата в Пловдивския университет, към която той работи. Секретарката на юридическия факултет не можа да ни даде никакви допълнителни сведения. Обеща да ни информира веднага, след като катедрата изрази позицията си по случилото се. По-късно се обади, информирайки ни, че щели да подпомогнат финансово пострадалия.
На професора му предстои операция в „Пирогов“, за която ще са необходими 1500 лв
за консумативи.

----------------------
Операцията е минала успешно, очаква се утре Янко Янков да бъде изписан от болницата, научих от току-що проведения с него мой телефонен разговор.

Чест му прави на г-н Георги Константинов(дисидентът, от когото се уплашиха всички управляващи у нас и не допуснаха неговото избиране от Народното събрание в Комисията по досиетата. Георги Константинов е много близък роднина на писателя Христо Троянов - автор на "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде"), че е помогнал със значима сума за операцията.

Да пожелаем на Янко Янков спасение и нови сили да разобличава политическата престъпност в България.

Петър Пенчев
Асоциация на свободното слово "Анна Политковская"
--------------------------
От филма със заглавие "Балада за български герои" на Христо Троянов, авторът дава думата на политически затворници, лежали в комунистическите лагери и затвори като Георги Саръиванов, който има три смъртни присъди, взривилия паметника на Сталин Георги Константинов, един от последните политически затворници на комунизма Янко Янков:

Георги Константинов - "Днешните служби без изключение се ръководят от офицери на ДС. Друга част на старата ДС бе насочена към бизнеса и политиката, трета част основа т.нар. силови групировки." и "В България се създаде мафия, която разполага с несравнимо повече средства от мафията на Запад. У нас действат в най-тясна връзка политическата власт, престъпният и финансовият свят."

2 коментара:

Анонимен каза...

Желая на професор Янков скорошно оздравяване,и нека Бог да благослови и да упази г-н Константинов за стореното добро дело.

Валери Рибарев

Асоциация на свободното слово "Анна Политковская" каза...

Да се надяваме, че гражданското общество в България ще се събуди.

Дали обаче медиите ще могат да се освободят от срамното си коленичене пред управляващите.