03 юни 2013

Пред блясъка на бала абитуриенти от Пирот избраха да дарят надежда

03.06.2013 г., 22:37

http://nakratko.bg/category/58/14228/

Абитуриентската вечер на зрелостниците от гимназията в Пирот е на път да се превърне в най-известният бал на Балканите тази година заради благородния замисъл в посланията, които младежите излъчиха към света.

Дванайсетокласниците от гимназията в Пирот едва ли са очаквали цяла Сърбия да говори за тях, когато взели решение как да прочете абитуриентския им бал. Те отсичат, че няма смисъл да си купуват луксозни дрехи, да карат родителите си да организират скъпи празненства или да наемат тузарски коли. Защото завършването и общите спомени от тази вечер може да са наистина за цял живот.

„Много се радвам, че ще разкажете нашата история и в България, защото това доказва, че за доброто няма граници. Идеята ни се роди спонтанно - вместо да организираме класически бал, с всички пари, които ще отидат за храна, дрехи, прически, решихме да използваме тези пари, за да вдъхнем надежда и живот на някого,” каза пред bTV абитуриентката от Пирот Маша Игич.

Така се ражда мотото на бала – „Твоите пет минути блясък - нечий цял живот". Учениците избират три деца, на които да помогнат, и започват всеки месец да отделят пари, които иначе биха дали за дрехи. Така в деня на бала всички се появяват с еднакви бели тениски. Присъединяват се и преподавателите им.

„Това е един урок по хуманност. И много се надявам този пример да бъде последван и от други, защото хуманността е по-ценна от парада на кича,” смята учителят по френски език Ивица Панич.

„Те доказаха, че гардеробът не е най-важният за старта в живота. По-важно е чувството, че си помогнал на някого,” обобщи директорът на гимназията в Пирот Братислав Кръстич.

Няма коментари: