24 април 2013

Далавера с 1 милиард лева в българската енергетика за сметка на джоба и срещу здравето на българските граждани


Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”  
носител на Международна награда
за защита на човешките права “Златен гълъб”
Изх. № 04-24/24.04.2013

До Сотир Цацаров
Главен прокурор на Република България

До Martin Schulz
Председател на Европейския парламент

До José Manuel Barroso
Председател на Европейската комисия

 

С И Г Н А Л
от Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”

Относно: Далавера с 1 милиард лева в българската енергетика за сметка на джоба и срещу здравето на българските граждани
 
Уважаеми господин Цацаров,
Уважаеми господин Шулц,
Уважаеми господин Барозу,
 Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” - България, носител на Международна награда за защита на човешките права “Златен гълъб”, би искала да привлече Вашето внимание върху крупна далавера за над 1 милиард лева, платена от българските граждани като потребители на електроенергия, носеща и голям риск за човешкото здраве. Паричната стойност на тази далавера бе съобщена в телевизионния ефир от разследване на журналистката Диляна Грозданова на 21.04.2013 г. http://tv7.bg/jega/Video/9718358 

Заради построените излишни енергийни мощности на територията на България, в името на корупционния лозунг на всички управляващи партии “България-енергиен център на Балканите”, се налага износ на свръхизлишъка от произведената електрическа енергия при безхаберното условие, че количеството, което изнесем, нямало да ни се плаща, а след това трябвало да ни бъде върнато обратно в същото количество.

Този износ се осъществява от съмнително българо-гръцко дружество с основна дейност търговия с електрическа енергия, което е регистрирано в Гърция с 50% собственост на българската държавна Национална електрическа компания(НЕК) и президент български заместник-министър на икономиката и енергетиката, като последен на този пост е Евгения Харитонова – днешен председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране(ДКЕВР) в България. Другите 50% от това дружество са собственост на гръцкия гражданин Димитриос Копелузос, за когото заплатеният ток от българските граждани се явява безплатен за над 1 млрд. лева.

За времето на управлението на кабинета на Бойко Борисов са изнесени милиони мегаватчаса електрическа енергия към Македония, Сърбия, Гърция, Турция и Румъния, като според данните на Електронергийния системен оператор(ЕСО), обаче България е получила 12 пъти по-малко електроенергия обратно, при което ограбването на българските граждани е за над един милиард лева. При това опасните отпадъци от електропроизводството не се изнасят заедно с тока, а остават за съхранение и погребване на територията на страната ни.
 
Асоциацията на свободното слово "Анна Политковская" настоява при проверката на изнесените факти, българската прокуратура да възложи събирането на доказателствата не на представители от българското енергийно лоби, а на независими външни  екперти от европейските държави, членки на Европейския съюз.

Във връзка с този случай на енергийната мафия, отново настояваме Европейските Парламент и Комисия да препоръчат преразглеждане на енергийната стратегия на България в посока на устойчивото развитие в името на живота и здравето на бъдните поколения на човека, за да се спре построяването на нови и удължаването експлоатацията на старите невъзобновяеми енергийни източници – всичките замърсяващи природата:
- с радиоактивни отпадъци от ядрените блокове в АЕЦ “Козлодуй” и
- с канцерогенните фини прахови частици от многобройните въглищни топлоелектрически централи.

Българските граждани не заслужават проклятието от енергийната политическа олигархия, която алчно заграбва печалбите от износа на чиста електрическа енергия и оставя на хората не само незаконни плащания на откраднатия ток, но и на хиляди поколения на човека опасните рискове от генерираните отпадъци при това производство.

 
Обществен съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”

Петър Пенчев – инженер-математик, Атанас Чобанов – публицист и журналист в Париж-Франция, Пламен Димитров – историк, Снежинка Цветанова – инженер, Константин Дичев – еколог, Николай Говедаров – координатор на Българската Асоциация на Пенсионерите, Петър Стаматов – редактор на www.Eurochicago.com - САЩ, Елена Кръстева – преводач, Асен Йорданов – разследващ журналист и създател на "Биволъ", Николай Янев – юрист, адвокат във Виена, Австрия

Няма коментари: