28 февруари 2010

Втори ПРИЗИВ до Велчев и Цветанов за Юрген Рот

От Обществения съвет на Асоциация за свободното слово "Анна Политковская", носител на наградата "Златен гълъб" за принос в утвърждаването на свободното слово

До господин Борис Велчев – Главен прокурор

До господин Цветан Цветанов – Вицепремиер и Министър на вътрешните работи

Копие: До господин Юрген Рот - разследващ журналист


Уважаеми господин Велчев,

Уважаеми господин Цветанов,


Асоциация за свободното слово “Анна Политковская” се обръща за втори път
през последната седмица към Вас, с настоятелен призив да гарантирате сигурността на германския разследващ журналист Юрген Рот, като разпоредите да му бъде назначена охрана при идването му в България, за да може той да се яви като ответник в българския съд, привлечен от бившия вътрешен министър Румен Петков по дело за клевета.

Юрген Рот публично огласи опасението си да дойде лично в България, тъй като се чувства застрашен за своя живот. Припомняме, че Румен Петков се изказа за Юрген Рот със следните думи, публикувани във в-к 24 часа (13.11.2008 г.): "Лъжецът, клеветникът, мошеникът трябва да бъде удрян през устата, през пръстите, през всички части на тялото". Тази недвусмислена заплаха беше отправена по-малко от два месеца след жестокия опит за убийство на журналиста Огнян Стефанов с чукове и железни тръби, който потресе България и предизвика реакцията на международни правозащитни организации. Известно е, че до ден днешен убийците на Огнян Стефанов не са заловени и наказани.

Заплахата на Румен Петков към Юрген Рот също беше отразена в международната преса и в специално комюнике на международната правозащитна организация "Репортери без граници".


Според нас, заплаха с физическа саморазправа от такъв род, е достатъчно основание да бъдат ангажирани средствата на българските данъкоплатци, за да бъде осигурена полицейска охрана за краткото време на пребиваването на г-н Юрген Рот в България.

В миналото българската държава се ангажираше със скъпо струваща охрана на свидетели и на политици на базата и на недоказани анонимни заплахи. Такъв е случаят с политика от ДПС Ахмед Доган. Самият Румен Петков на парламентарно питане за охраната, назначена на Ахмед Доган през февруари 2008 г., разясни от трибуната в парламента, че "Главна дирекция "Жандармерия" охранява лидера на ДПС Ахмед Доган, тъй като срещу него има постъпили заплахи през февруари 2006 година". Припомняме също изключителните мерки за сигурност ангажирани от министър Румен Петков за охраната на Младен Михалев-Маджо, който се яви на 16 май 2007 г. като свидетел по делото за убийството на Милчо Бонев - Бай Миле. Вътрешно министерство оправда нуждата да се осигури такава безпрецедентна охрана на свидетеля Михалев със "сигнал за заплаха към свидетел". Тази охранителна акция ще се запомни също с това, че охраняващите полицаи пребиха фоторепортера от в-к Експрес Емил Иванов и не бяха наказани за това.


В този контекст, при наличието на откровена заплаха към Юрген Рот и знаейки за доказаните връзки на Румен Петков с лица, обвинени в рекет, изнудване и формиране на организирана престъпна група, ние считаме, че Юрген Рот има основание да се опасява за своята сигурност и трябва да му бъде осигурена охрана.

Ако Вие смятате, че може да гарантирате за липсата на такива заплахи, редно е също да го заявите публично, като отговорите на нашия открит апел към Вас. Мълчанието Ви поражда единствено съмнения за политически чадър над скандалния бивш вътрешен министър, който е близък с доказания агент “Гоце” на репресивната Държавна сигурност и настоящ президент на Република България Георги Първанов.

Надяваме се, че нашият втори призив спешно ще бъде чут от Вас и се обръщаме също към българските медии с молба да Ви задават настоятелно същият въпрос.


Искаме да вярваме, че е време българската и международната общественост да разберат дали българското правораздаване има волята и желанието да гарантира сигурността на разследващите журналисти и на свободните граждани, и дали има надежда България да се раздели със срамното последно място в класациите за свободата на словото в европейските държави.



С уважение,

Обществен съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”:

Петър Пенчев – инженер-математик, Атанас Чобанов – журналист в Париж-Франция, Пламен Димитров – историк, Едвин Сугарев – поет, Стоил Стоилов – икономист, Снежинка Цветанова – инженер, Милен Радев – журналист в Берлин-Германия, Павел Антонов – журналист в Регионален Екологичен Център–Будапеща, Д-р Огнян Чипев – инженер, Борислав Сандов – СУ „Кл.Охридски”, Константин Дичев – еколог, Николай Говедаров – координатор на Българската Асоциация на Пенсионерите

************

За контакти: Петър Пенчев – GSM 0887525032

По наши данни делото е насрочено от 13:00 ч. в Софийски районен съд.

Няма коментари: