27 август 2008

Виновниците за софийския боклук в съда!


Монтана отхвърля софийския боклук!
Виновниците в съда!





ДЕКЛАРАЦИЯ
от Национално движение “Екогласност”, представлявано от зам.-председателя Петър Пенчев, адрес за съобщения: 3400 Монтана, «22 септември» 40, GSM 0887525032 и
от Гражданско движение «Културно-историческо наследство и мемориални паметници», представлявано от съпредседателя Пламен Димитров, адрес за съобщения 3400 Монтана, жк «Аврора-2», ап. 9, тел. 096-3003358

Сагата с боклука в цяла България продължава, скандално е прехвърлянето на битовите отпадъци от община в община при колективната безотговорност на кметовете.
Във връзка с искането на Министерския съвет за депонирането на 150 000 тона софийски боклук в град Монтана, като представители на гражданството декларираме категоричното си несъгласие.
7.5 милиона евра на европейските данъкоплатци бяха изразходвани за депото в Монтана при неспазване на европейските норми за хигиенно-защитната зона от 3 000 м. Депото е в самата котловина на областния град, на 850 м от с. Николово и на 2 000 м от с. Крапчене, на 1 500 м от къмпинг с ресторант «Пъстрина», на 1 600 м от хранително-вкусовите цехове на «Агропромстрой» и на 2 200 м от млекоцентрала «Лактис». Комплексното разрешително за експлоатация на депото е спряно от 20.11.2007 г. с висяща процедура във Върховен административен съд. Въпреки закононарушенията, монтанският кмет Златко Живков допуска функционирането му за 11 общини от областите Монтана и Враца.
Ние настояваме Министерският съвет съгласно Закона за управление на отпадъците да даде на съд столичния кмет Бойко Борисов, защото той цели три години не изпълнява Чл. 16. от закона: “Кметът на общината организира управлението на дейностите по отпадъците, образувани на нейна територия”, като депонирането е неотменима част от това управление. В резултат на това бездействие двумилионна София търпи несгодите, а от джоба на българския данъкоплатец от следващия месец ще се плаща глоба в размер на един милион евра на ден заради софийските боклуци.
Ние настояваме предстоящите парични санкции към България за неспазване на европейските екологични директиви, да се поемат персонално от кмета на София и солидарно от неговия екип.


Подписали декларацията:
Петър Пенчев
Пламен Димитров

Няма коментари: