15 август 2008

Новото съветско робство над България, Грузия, Чечения...

15.08.2008 г., "Молебен за мир", Пантеон на жертвите на комунизма, София-НДК

Империята на злото трябва да бъде спряна

12.08.2008
Декларация на група български граждани

За пореден път сме свидетели на непомерните апетити, политическата и моралната наглост и демонстративно проявеното чувство за безнаказаност от страна на руския империализъм. Агресията в Грузия, която сама по себе си има тежки последици за хората и обществата в Кавказкия регион, не може и не бива да бъде разглеждана само като криза в тесните рамки на региона. Тя може и трябва да бъде възприета като поредното и – надяваме се, вече последно - ясно доказателство за заплахата, която представлява Русия за мира и стабилността в целия свят. Затова паралелно с мисиите за прекратяване на военния конфликт в Грузия и бъдещите хуманитарни действия там, общественото мнение и политиците от демократичните страни трябва да демонстрират единство, което да спомогне за бързо изработване и прилагане на дългосрочна стратегия за овладяване, сдържане и намаляване на възможностите на руския империализъм да влияе ефективно върху политическото и икономическото развитие на света.С може би наивната вяра, че гражданската позиция все още има своята обществена стойност, ние призоваваме:

1. Призоваваме хората в България да не възприемат руската агресия в Грузия като нещо, което се случва далеч от тях и което не ги засяга пряко. Нека всички си припомнят известните исторически факти от по-далечното и по-близкото минало и си изградят цялостно, добре обосновано мнение по въпроса за имперските апетити на Русия не само към нейните преки съседи, но и към страните, попадащи в списъка на руската “сфера на влияние”, сред които България е една от първите.

2. Призоваваме организациите от гражданския сектор в България за засилени прояви на активност както пряко по отношение на събитията в Грузия, така и като опит да се повлияе върху официалната българска позиция по въпроса.

3. Призоваваме управляващите в България да престанат да се държат двусмислено, а да излязат с ясна и категорична позиция по темата, която да включва няколко важни елемента:

- еднозначно определяне и осъждане на случващото се в Грузия като проява на агресия от страна на Русия;

-подкрепа под различни форми за Грузия като страна – обект на агресия;

- присъединяване на България към групата европейски държави – Полша, Литва, Латвия, които настояват за спешна среща на върха на ЕС и обсъждане на ограничителните мерки, които трябва да се вземат в отношенията ЕС-Русия;

- денонсиране на подписаните с Русия по-рано през тази година енергийни договори, като се признае, че те носят не безопасност, а сериозна опасност за българската национална сигурност.

4. Призоваваме ЕС и правителството на Съединените щати, както и всички европейски политици, да престанат с компромисите и да заемат наистина твърда позиция по отношение на Русия не само във връзка с агресията срещу Грузия.

В сегашния конфликт Грузия не трябва да бъде изоставена, както стана преди 52 години с Унгария. Но и нещо повече – Русия бързо трябва да бъде поставена в режим на силна международна изолация, която да продължи достатъчно дълго, за да доведе до умиротворяване и демократизация на нейните бивши сателитни републики, до сдържане на агресивните амбиции на управляващия авторитарен тандем Путин-Медведев и до преориентация както на политическите представи, така и на представите за цивилизационни ценности на самото руско общество. Такава твърда позиция спрямо Русия несъмнено ще има и чисто практически ползи в момента, като ще доведе до намаляване на общото ниво на напрежение в света, включително ще се ограничат проявите на международния тероризъм и ще затихнат дръзките предизвикателства, отправяни към международната общност от страни като Иран, Северна Корея и други - страни, които разчитат на вечната подкрепа на Русия, оказвана на всички диктаторски режими.

Със своята безапелационна наглост, с откритото незачитане на международните договорености, правила и норми, с неугасимите си хищнически рефлекси, Русия за пореден път в историята си заслужи да бъде определяна като “империя на злото”.

По всичко личи, че откъм руска страна никаква желязна завеса все още не е смъкната.

Нека тогава принудим Русия да живее в своя собствен свят, като старателно ограничим нейния достъп до света, в който искаме да живеем ние, незавладяните от имперски амбиции, но загрижени за свободата си хора.


Декларацията е подписана от:

Пламен Асенов – журналист и писател

Иван Тотев – скулптор

Румен Жеков - художник

Александър Атанасов – лекар

Пламен Даракчиев – журналист

Милен Радев – журналист

Борис Калинов - консултант

4 коментара:

ИСВЕВ каза...

Вие сте болни, промити мозъци и това ви оневинява. Ако сериозно мислите, това което пишете то може ида сте купени мозъци, което пък е супер безчестно, тоест вие сте купени подлизурки.къде бяхте, когато американците си изсипваха бомбите над Сърбия и също загиваше цивилно население.

Асоциация на свободното слово "Анна Политковская" каза...

И тогава, при войната в Югославия, ние се възпротивихме на глупавото обяснение на еко-министър Евдокия Манева за червените валежи над Северозапада, че били от ... червениъте пясъци на Белоградчишките скали. А не от облаците, идващи от Югославия!?! Така, че не ни бъркай с ... бързия влак.

Ученик Героя каза...

За мене е лошо, че хората в България толкова са безразлични към този колфликт... За две денонощия не можах да намеря поне одно осъждане на агресията от страната на Русия.Първанов на лов...всички са в почивка...
Виталий, Украина, Днепропетровск

Анонимен каза...

Оправили сте България, та се загрижихте за Грузия ! Тъпо!! А, може и да ви плащат за бдителната тъпота!?! Малко е работила медицината над вас, пък и не си взимате редовно дозите, за да разберете,че тъпи роби като вас, борбени хора не освобождават! Разбрахте ли бе гъсоци и патки заспали! А сега ти тъпанарино-цензор му придай на текста "добър вид"