17 август 2008

Една публикация на Пламен Даракчиев - за Грузия


Войната в Грузия преформатира опозицията

http://www.plamski.net/node/165

По всичко изглежда опозицията – партиите от ЕНП плюс Атака са еднакво недоволни от вътрешната политика на тройната коалиция. Както знаем, обаче, освен вътрешна има и външна политика. Ако вземем, например темата на деня – конфликта в Грузия, нещата в така наречената опозиция изглеждат много различно. За ГЕРБ, която се готви да управлява идната година по това време, такъв проблем и съответно позиция на България няма. Дори твърде словоохотливият кмет на София тези дни старателно избягва темата и публичните места, където някой може да му сложи микрофон пред устата. Да не говорим за Цветан Цветанов, призовал наскоро да скъсаме с азиатско-ориенталския модел и пропуснал златна възможност да го идентифицира най-сетне и географски. Мълчи си и юначният лидер на патриотите Волен Сидеров. Най-вероятно още в първите дни на конфликта се е чул по телефона с бившия главнокомандващ на ВВС армеския генерал Пьотър Дейнекин. И за разлика от разговора им преди двайсетина дни, този път пълководецът го е убедил, че няма опасност за България. Т.е. сухопътната операция няма да продължи към Мала Азия, Одринска Тракия, Свиленград и София. Тъй че по отношение на външната политика ГЕРБ И Атака си влязоха изцяло във формата ЕР. ¹

Интересен нюанс на различие има дори и в декларациите на автентичното дясно. По стар навик в СДС се изразяват с дипломатичното „интервенция”, докато в ДСБ предпочитат ясното определение „военна агресия” и „руска инвазия”. Но това последното се ядва.

Все едно, че и ние като американците си имаме републиканци и демократи.

Иначе на мене най-много ми хареса една лична декларация.photo1.jpg На нея пише: "Да разкъсаме веригите на новото съветско робство за България, Грузия и Чечения!. Ето я по-долу и нея на една от снимките, които щракнах с телефона си онзи ден, по време на молебена за мир в Грузия.

Няма коментари: