29 октомври 2013

Продължава местенето на хвостохранилището от Чипровци около водопровода на град Монтана по проекта “воден цикъл” при оставяне на 80% от канцерогенните етернитови тръби/обновена на 02.11.2013 и на 02.12.2013 г./

химик
(анонимен) 2 декември 2013,
17:16
коментира:

Само идиот може да използва хвост за каквото и да е .....е, ако не е да извлича опасни елементи от него.....

Коментар към съобщение на Агенция "БЛИЦ" http://www.blitz.bg/news/article/236793
***********
И Агенция "Фокус" пише за днешния протест в Монтана: http://www.focus-news.net/news/2013/12/ ... ntana.html
***********
И БиТиВи: http://btvnews.bg/article/bulgaria/regi ... ntana.html
***********
И от САЩ ни помагат: http://www.eurochicago.com/2013/12/rano ... otestirat/
***********
И БНТ-Канал 1 в Новините 18:00 ч. http://bnt.bg/bg/news/view/112900/prote ... _v_montana
***********
И БТА: http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/723260

Монтанчани все още питат ... и си дишат хвоста- 30.10.2013

Наредба № 11 от 14 май 2007 г. за норми за арсен, кадмий, никел и полициклични ароматни въглеводороди в атмосферния въздух сочи за арсен нормата от 3,6 нанограма в куб. м въздух(един нанограм е 1 милиард пъти по-малко от грама), за кадмий е 3 нанограма в куб. м въздух.
И това е когато се натрупват в човешкия организъм в продължение на цяла година, а не така 'залпово', както е днес в Монтана.
В протокола за хвоста - арсен има 89 грама(89 000 000 000 нанограма) в тон хвост, кадмий 1 грам(1 000 000 000 нанограма) в тон.
Сами можем да преценим прахолякът от този хвост дали съдържа тия наночастици?!!!! Известно е, че по запрашеност България е първа в ЕС - но това по улиците заради хвоста е нещо съвсем ново, допълнително на онзи прах от иначе 'нормалното' немиене на улиците.
 

 --------------------------------
Хвост от Чипровци създаде "Ранобудните монтанчани"

В Монтана след разкритията, че вместо пясък във 'водния цикъл'(с парите на Европа) се влага отровният хвост от хвостохранилището край Чипровци, по инициатива на гражданите от ул. "Д-р Стамен Илиев"(живеещи преди бившата градска баня) спряхме заедно с кореспондента на западна медия Стоян Лазаров един камион с хвост на 31.10.2013 в 13:00 ч., обадихме се на тел. 112 и след 10 минути на място пристигнаха два екипа на МВР - патрулка с трима полицаи и друга кола с трима следователи, на които Прокуратурата е възложила проверка по сигнала за хвоста.

Резултатът е, че точно пред къщите на протестиращите и днес стои баластрата без покритие с хвост - по това ще познаете "Ранобудните монтанчани", канят се и да излязат заедно на протест пред Общината.
Да видим от другите улици ще имат ли последователи!

Ето снимка от 01.11.2013 г.

*************************************************
Важно: Ако искате да заявите своето мнение, ползвайте  Форум тъй като досега ползваният в montana-dnes.com от 31.10.2013, вечерта, ЦЕЛИЯТ го закриха поради ... 'свободното слово в Монтана'

------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------
Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”  
носител на Международна награда
за защита на човешките права “Златен гълъб”
Изх. № 09-29/29.10.2013
 
До Росен Плевнелиев
Президент на Р България
До Михаил Миков
Председател на Народното събрание
До Пламен Орешарски
Председател на Министерския съвет
До Драгомир Стойнев
Министър на икономиката, енергетиката и туризма
До Искра Михайлова
Министър на околната среда и водите

До Сотир Цацаров
Главен прокурор на Република България
(На Ваш 14366/2013 г., Vж от 10.10.2013 г.)
 
СИГНАЛ
 Петър Пенчев, член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”
Относно: Продължава местенето на хвостохранилището от Чипровци около водопровода на град Монтана по проекта “воден цикъл” при оставяне на 80% от канцерогенните етернитови тръби
 
Уважаеми господа,
 От Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” изпратихме на 01.10.2013 г. сигнал до председателите на Европейския съвет, Европейския парламент, Европейската комисия и до Главния прокурор на Република България, относно проекта “воден цикъл” на Монтана и как с парите на Европейския съюз се трови населението с опасните за човешкото здраве тежки метали при схема за присвояване на обществени средства – вместо строителен пясък се използва хвост със значимо концентрирано съдържание на тежки метали, който е бил консервиран в запечатаното Хвостохранилище край гр. Чипровци след прекратяване на флотационната дейност за преработка на добиваните там железни руди, както и от новата  флотационна дейност по добив на флуор. /Разследващи журналисти от еко-телевизия vtv.bg заснеха доказателствен филм на 17.10.2013 г. – линк към излъчения филм на 22.10.2013 г. http://www.youtube.com/watch?v=XXf24JKg6Hw&feature=youtu.be/.
Опасният риск за здравето на хората идва от бъдещи аварии и ремонт на водопроводната мрежа, при които този хвост ще попадне директно в питейната вода на населението в областния град, а същевременно чрез високите подпочвени води в карстовия терен ще замърси кладенци и подземни води за пиене в региона до р. Дунав.

Бихме искали да знаете, че до вчера ежедневно наблюдаваме продължаването на местенето на хвостохранилището от Чипровци около водопровода из целия град Монтана, въпреки образуваната преписка   14366/2013 г., Vж по описа на Върховна касационна прокуратура, възложена на 10.10.2013 г. по компетентност на разпореждане на Окръжна прокуратура-Монтана и съобщеното в медиите от Окръжния прокурор образуване на предварително производство. Областният управител на Монтана сезирахме на 16.10.2013 г. с писмена справка за надвишаването(заради наличието на хвост) на норми за почвите и вода за пиене, но ни бе отказана лично уговаряната с него на два пъти среща поради нашето искане за неговата намеса за спиране влагането на хвост до приключване на прокурорската проверка.

Допълнително можахме да изясним, че при този проект за решаване на проблема с над 75%-ните загуби на питейна вода във водопроводната мрежа на град Монтана, са планирани да бъдат подменени само 15 км, 80% от общо 120 км водопровод(от които 90 км етернитови тръби, носещи канцерогенен риск за здравето на хората). Не можем да приемем като граждани, че вместо подмяна на целия опасен етернитов водопровод, по монтанския проект “воден цикъл” е планирано да  се извърши смяна на тръбите от канализацията за мръсна вода – защото последното осигурява на фирмите-изпълнители по-голяма печалба при строителство.

Бихме подчертали и въпроса с предоставянето от кмета Златко Живков ръководството на този обществен проект на стойност 55 милиона лева на г-н Румен Ангелов, уволнен преди това след  дългогодишната си дейност като заместник-кмет по строителството на Община Монтана заради установеното от последна инстанция на съда негово престъпление – конфликт на интереси при строителство с обществени средства.

 

Настояваме българските институции незабавно да се разпоредят за спиране на влагането на хвоста около водопровода на град Монтана и за преразглеждане на проекта “воден цикъл” с даване приоритет на подмяната на опасните за здравето на населението етернитови водопроводни тръби.

Няма коментари: