27 декември 2012

Ядрен противник призовава за негласуване в Референдума

Ако допитването събере над 4,5 милиона гласували и спечели с “ДА!”, дали вече ще сме единствените в Европа с нови АЕЦ, пита общественикът – ядрен противник
http://faktor.bg/novini/balgariya/4925-petar-penchev-boikotiraite-referenduma-toi-obsluzhva-oligarhiyata.html

Петър Пенчев има две държавни дипломи – една за инженер, втора за инженер-математик, работи като управител на Софтуерна къща.  От 1973 г. започва да изучава радиацията и нейното въздействие върху наследствеността при човека, като издирва и чете литература по темата в Националната библиотека “Кирил и Методий”. Тогава бъдещата му съпруга изследва ДНК с радиационен йод в Института по молекулярна биология при БАН.
Натрупал знания за късния радиационен ефект при човека и животните, Пенчев протестира чрез медиите и спира проекта за погребване на радиоактивните отпадъци от АЕЦ “Козлодуй” в изоставените уранови мини край с. Смоляновци, 16 км. над родния му град Монтана. Той пръв подава в съда още на 14.05.2004 г. жалба срещу възобновяване на проекта АЕЦ “Белене”, с мотив “липса на оценка за управление на РАО”. Следват огласяване, заедно с утвърдения експерт Георги Касчиев, на “първенството” на АЕЦ “Козлодуй” в цяла Европа по изхвърляния в атмосферата на радиоактивни аерозоли, газове и Йод-137 http://grupa-geo.blogspot.com/2008/01/blog-post_21.html. По негови сигнали прокуратурата  образува наказателно производство по далавери с износа на ток при оставяне в България на ядрените отпадъци от производството на този ток. Още не е приключило и друго негово разследване - за ползването на Козлодуй като опитна площадка с нелицензираното руско ядрено гориво. Заедно с адвокат Александър Кашъмов пък имат висящо дело във Върховния административен съд срещу новия ядрен реактор в София, ЖК “Младост”.
Пенчев отказва всякакво участие в партийни структури, обществено се ангажира отначало с НД “Екогласност”, а впоследствие е учредител на гражданската Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”. Член е на новата Българската антиядрена коалиция (БАЯК) и създател на Групата във Фейсбук “Български антиядрени граждани”.
Интервю на Мая Стоянова
- Г-н Пенчев, днес стартира дебатът по референдума за ядрената енергетика,  защо се отказахте от позицията си гласуване с “НЕ!” и вече призовавате гражданите да не ходят до урните?
- За участие в дебатите, преди два месеца сформирахме граждански инициативен комитет “Зелените алтернативи срещу АЕЦ”, ПП Зелените събираха подписи и внесоха документите,  но Централната избирателна комисия намери няколкостотин невалидни подписи и ние останахме без възможност да участваме в публичните дебати, когато населението би трябвало да се информира и за алтернативната позиция против обединената с “ДА!” на ГЕРБ и БСП. Затова, виждайки че нашата теза остава без огласяване сред хората, най-естествено е да ги призовем да не пускат никаква бюлетина, защото считаме, че Рефрендума е лъжа на политиците към населението. Лошото е, както писа един гражданин във Фейсбук, че няма кой да сезира Конституционния съд, напротив, партиите искат да си измият ръцете с народния вот, запазвайки си свободата да увъртат както си искат, да си направят полит-агитационната кампания и дори да оттренират изборна манипулация на наш гръб.
Като капак за мен дойде отпреди 3 дни в една печатна медия изявлението на шефа на Българския енергиен холдинг и на АЕЦ “Козлодуй”, Валентин Николов:”Референдумът ще се тълкува после”, т.е. наистина предварително всичко е опорочено от политиците “под масата” и хората няма да знаят за какво се гласува: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1685472
- Но нали ДСБ и Партията на Мария Капон ще агитират за “НЕ!”, защо тези два инициативни комитета не ги приемате за алтернативни?
- Между БАЯК и тези 2 комитета, съществува непреодолимо различие относно това, че ние твърдим за Референдума, че е за оценка на ядрената енергетика в цялост, както бе при подобните референдуми в Италия и Литва, а не както и 4-те  инициативни комитета манипулират българите, че този Референдум бил само относно Белене. И още, през последните години многобройни бяха изявленията и на Иван Костов, и на Мартин Димитров, че са твърдо за ядрената енергетика, което ние по никакъв начин не споделяме. Единствената разлика между тях, Бойко Борисов и БСП е в това, че “червените” открито си признават, че искат руските ядрени реактори да се инсталират в Белене. Докато сините и ГЕРБ също са съгласни на руски реактор, ама да е в Козлодуй като т.нар. Седми, при което се крият зад празна фразеология, като говорят за бутафорен руски хибрид с някакви си американски допълнителни системи. Т.е. хем Путин ще е доволен, хем задокеанските ни нови приятели ще ги подкрепят да останат в Парламента и властта! А Инициативният комитет на Капон даже и в името си определя, че са само срещу Белене, като изрично подчертават в програмата си, че са за 7-ми блок в Козлодуй. По този начин четирите партии, незабранени като Зелените в Референдума, изкривяват въпроса, че се отнасял само за Белене, когато “нова ядрена електроцентрала”, по смисъла на Закона за безопасно използване на ядрената енергия, е и нов блок в Козлодуй, за което всички без БСП ще агитират.
- А защо вие сте против реакторът да е американски?
- Публично е известно, че всеки ядрен реактор има комини за изхвърляне на радиационни частици в атмосферата, разполагаме с най-нови доклади на учени по света, които доказват, че понятие като “ниска радиация” няма и научните изследвания доказват т.нар. късен радиационен ефект, защото радиацията не е като инфлуенцата “с лекарства за една седмица, иначе за седем дни”. Късният й ефект означава, че малформации и други увреждания в носителя на наследствеността - ДНК, се появяват в поколенията.
Затова дали ядреният реактор е руски, американски или бамбистански, то при всичките има опасна за здравето на хората и техните поколения радиация.
- Знае се, че освен риск от авария, другият основен проблем на АЕЦ са ядрените отпадъци след тяхната работа. Преди две години британският в. Таймс съобщи за водените преговори между няколко европейски държави за изграждане на общо хранилище за погребване на ядрените отпадъци от АЕЦ. Вие знаете ли нещо повече?
- По повод статията “Източна Европа ще предостави площадка за съхранение на ядрени отпадъци от Европейския съюз”, публикувана в британския в-к Таймс от 17.02.2010 г., протестирахме пред евроинституциите http://grupa-geo.blogspot.com/2010/03/blog-post.html , защото, както писа един българин във Фейсбук "ще станем боклукчийската кофа за ядрени отпадъци", при това тази “кофа” ще е цяла пещера на Али Баба и 40-те разбойници, защото ще е за почти цяла Европа - 13 държави, ние сме 14-тата, и то ... засега.
Но това не е новост. В Стратегията, приета от Министерския съвет, за отработеното ядрено гориво е записано черно на бяло: "АЕЦ Козлодуй е член на международната асоциация Pangea Intenational за международно и регионално сътрудничество при съхраняване и погребване на РАО; участва и в пилотната инициатива за Европейски регионални хранилища – SAPIERR, съвместно с Австрия, Белгия, Хърватия, Чехия, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Нидерландия, Румъния, Словакия, Словения и Швейцария." 
Аз питам моите съграждани да познаят: - Коя ли е най-бедната държава между изброените и ние, дето ще се полакомим да налапаме милиарди евро от останалите?
- Защо в публичното пространство се съобщава, че отработеното ядрено гориво го изнасяме в Русия и остава там без повече ангажименти за България?
- Това е чиста проба лъжа на политиците, всичките до един, и на ядреното лоби. Преди седмица, на Кръгла маса в Информационния център вътре в АЕЦ “Козлодуй”, аз дистанционно по Скайп оповестих един притежаван от нас официален документ, с дата 29.03.2010 г. В него се признава, че високоактивните отпадъци от  отработенотодрено гориво (ОЯГ), изнесено след 1989 г. в Русия, подлежат на връщане в България. 
У нас ще има временно съхранение за 50 години на площадката в АЕЦ "Козлодуй", а след този срок ще се погребват някъде из България, с остатъчна радиация за милиони години. 
За ДСБ и хората около Капон, които са за нови ядрени реактори в Козлодуй, както и за партиите БСП и ГЕРБ, трябва да поясня, че горепосочената спогодба е междуправителствено решение, т.е. отнася се за ядрения боклук от реактори в Козлодуй и Белене.
- Казахте 50 години в АЕЦ, а после в Хранилища за вечно погребване. В България ли ще бъдат тези хранилища?
- 50 години ОЯГ(вече не го изнасяме никъде) и върнатите РАО от преработката на нашето ОЯГ, изнесено след 1989 г. в Русия - ще се съхраняват на площадката на АЕЦ Козлодуй, а същевременно ще се изгражда Национално хранилище за вечно погребване. Сега то е в процес на проучване, после МС ще вземе решение къде да е площадката. Това НХРАО, което вече се изгражда в Козлодуй, е само за ниско- и средноактивните РАО, което обаче има дефектен ОВОС и сме го внесли в Съда - то трябва да стане готово до 2015 г. Т.е. друго, второ Хранилище ще има - то ще е за високоактивните ОЯГ и РАО, с остатъчна радиация милиони години. И вероятно никои от информираните граждани по общини, няма да се съгласят да приемат на тяхна територия ядрените остатъци – свидетели сме на гоненето на софийския боклук из цялата държава, нежелан навсякъде като циганския клан “Зрънкови”. А битовият боклук е “лека категория” по опасности в сравнение с ядрения. 
Но тази тема отсъства от публичен дебат преди Референдума, а когато ние сме забранени, няма кой да каже тази истина на гражданите. И еврокомисар Нели Крус разбра, че медиите у нас са рупори на властта, а не на гражданите, затова в Интернет призовавам да не отидат 4 милиона неинформирани граждани до урните.
- Какъв е световният опит с погребване на ядрените отпадъци, този голям проблем за всички АЕЦ?
- Никъде по света няма готово такова Хранилище за високоактивните РАО. Даже в САЩ бяха най-напреднали, изграждаха го в пустинен район, в дълбоки пещери в планината Юка. Но след протести от губернатора на щата Невада, президентът Обама забрани напредналия строеж с мотив “липса на гаранции за невъздействие върху околната среда”. И спряха всичко по проекта, въпреки изхарчените шест и половина милиарда долари! 
Но в България не се учат от грешките и опита на другите. Обратното на САЩ, властите у нас измениха даже Закона за околна среда, за да може МОСВ да разрешава изграждане на такива спорни обекти с “предварително изпълнение” без ОВОС(оценка на въздействието върху околната среда) и без да се изчака решение на съда, когато е нарушен обществения интерес по международната Конвенция от Орхус. Т.е. докато чакаме съдът да разгледа нашата жалба срещу ОВОС и делото “виси”, милионите се хвърлят за изпълнение на проектите. И накрая ще ни остане да пием една студена вода, но пък опасността от радиация ще остане за поколенията, при това за високоактивните отпадъци - няколко милиона години, поради факта, че полуразпадът на един от радионуклидите в ОЯГ е за един милион години, но остатъчна радиация ще има и от новия полуразпад на остатъка след първия, и т.н. няколко пъти полуразпади по един милион години, с наличие на радиация.
Или както казва Волфганг Грюндингер от германската Фондация за правата на бъдещите поколения (FRFG): "Като се има предвид, че разполагаме само с 10 000 години писмена история, трябва да осъзнаем колко дълго тези след нас ще страдат от обременителното наследство, оставено от сегашните общества. Само няколко десетилетия, в които се е използвала ядрената енергия, оставят опасни ядрени отпадъци за невъобразим брой генерации в бъдещето".
- При тази ситуация до 25.01.2013 г. вие сте с вързани ръце,  как ще действате като антиядрени граждани?
- Понеже ЦИК ни забрани да се явяваме в масмедиите на диспут срещу четирите разрешени Инициативни комитети, с моите приятели и сънародници по света, ще продължим да говорим по темата във Фейсбук ... "да кажем и ние, с гайдите"(по Радичков) и в независимите сайтове в Интернет, като ще призоваваме съгражданите да не ходят до избирателните секции и с негласуването си да дадат своя Протестен вот на цялата политическа олигархия в България, които искат нови ядрени мощности единствено за “богопомазани” кръгове да печелят от износа на тока и да оставят в нашия двор още и още ядрен боклук.
Накрая да припомня един лозунг от времето на Тодор Живков: “Българската нация-нация техническа!” и с питане да призова българите преди Референдума да докажат дали германците са нация-техническа, когато в най-индустриалната държава с най-големи нужди от ток, Германия, забраниха всички АЕЦ. Дали и в техническа Япония тези 8 милиона, досега подписалите се за пълна забрана на АЕЦ, са техническа нация? Същото важи и за Швейцария, Австрия, Италия, Латвия, натам отива и ядрена Франция. Ако Референдумът събере над 4,5 милиона гласували и спечели с “ДА!”, дали ще означава незабрава на тодорживковизма, или вече ще сме единствените в Европа с нови АЕЦ. 


За да ни сочат извън границите на България с пръст...

Няма коментари: