22 октомври 2010

Гилермо Фариняс – носител на наградата „Сахаров“ на ЕП


Кубинският дисидент Гилермо Фариняс е носител на наградата „Сахаров" за 2010 г. Той спечели в конкуренцията на още двама кандидати - Биртукан Мидекса, етиопски политик и бивш съдия, и израелската неправителствена организация" Breaking the Silence" ("Да нарушим мълчанието").

Гилермо Фариняс бе номиниран от името на Група на Европейската народна партия (Християндемократи), както и от Групата на европейските консерватори и реформисти и 91 други членове на ЕП, съобщава пресслужбата на Парламента.

Фариняс е кубински доктор по психология, независим журналист и политически дисидент в Куба. През годините той е провел 23 гладни стачки в знак на протест срещу различни елементи от режима в Куба, срещу цензурата и нарушаването на правата на човека .

Кубинският дисидент получава Наградата за киберсвобода за 2006 г. на "Репортери без граници". Неотдавна той приключи в много лошо здравословно състояние 4-месечна гладна стачка с искане за освобождаване на 52-ма активисти на опозицията, които са в затвора. Според лекарите Фариняс е бил съвсем близо до смъртта. "Битката на Гилермо Фариняс беше и все още е пример за всички защитници на свободата и демокрацията", се казва в номинацията.

В Европа и по света Европейският парламент се застъпва за спазването на основните човешки права, свободата и демокрацията. Наградата „Сахаров" е форма на признание за тези, които са се отличили в борбата за правата на човека и свободата на изразяване. Подобно на съветския физик и Нобелов лауреат Андрей Сахаров, те са показали изключителна отдаденост и кураж, често рискувайки собствения си живот, в борбата срещу нетолерантността и потисничеството.

Европейският парламент ще присъди наградата заедно със сумата от 50 000 евро по време на пленарното си заседание в Страсбург на 15 декември.

-----------------------------------------

Асоциация на свободното слово "Анна Политковская" приветства решението на Европейския парламент. Ние изразихме нашата съпричастност към политическите затворници на съвестта от кубинския ГУЛАГ - ЗОВ ЗА СВОБОДА за дисиденти и политически затворници на съвестта в Куба (30.03.2010 г.) и Гладната стачка победи в Куба (08.07.2010 г.).

.

Няма коментари: