20 октомври 2010

Котев при Министъра. А след това?

Има енергийна мафия, заяви министърът на енергетиката!
Автор: Иво Инджев, 14.10.2010


“Енергийна мафия има”! Това невероятно признание от министъра на енергетиката (и други неща) Трайчо Трайков чух днес лично от него. Ако си мислите, че нещо си измислям, можете да попитате останалите свидетели на срещата между министъра и ядрения физик Георги Котев. Тя (най-после) се състоя.

Гладувалият в Брюксел пред сградата на ЕК за каузата да докаже огромни далавери в АЕЦ “Козлодуй” Георги Котев бе приет в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Освен представителите на самото министерство и Георги Котев на нея, по искане на самия него, присъстваха представители на обществения съвет на асоциацията “Анна Политковская” (и на комитета за защита на Горги Котев) Петър Пенчев и Снежинка Цветанова. Присъствахме и двама журналисти, също поканени от г-н Котев : Стойко Стоянов от сайта “Фрог нюз” и авторът на този текст.

Признанието на министър Трайков за съществуването на енергийна мафия беше направено по негова инициатива във встъпителните му думи. Което го прави още по-забележително. Нямаше как да не го забележа и да не му задам въпрос по темата. Повече по нея – малко по – късно.

Самият факт, че министърът е пожелал да гаси “пожара”, който с предупредителна цел се опитва да предизвика Георги Котев, вече е събитие. Такъв беше и тонът му – пожарогасителен и прагматичен, ако не броим моментното му раздразнение от искането на г-н Котев да се извини на народа за неверни твърдения по негов адрес в предаването “Неделя 150” на държавното радио. Министър Трайков се извини лично на Котев, с което призна тезата му ( в тази нейна част).

Министърът се закле обаче с ръка на сърцето, че няма нищо общо с прогонването на Котев от белгийската полиция от площад “Шуман” в Брюксел, където се опитал да се срещне с него по време на гладната му стачка, но не го е намерил. Георги Котев, който го беше заподозрял като “подбудител” на акцията на полицаите, този път премълча. Очевидно прие клетвата на министъра- поне един спорен въпрос беше изчистен!

Дойде ред на министъра да прецени дали да премълчи, когато беше залят с аргументи от Котев по съществото на неговата теза за преднамерени нарушения в процедурите по контрол на качеството на рециклираното гориво.

На многократното припомняне на министъра, че е имало проверка по случая, Котев отговори с многократни съмнения. Например в независимостта на шведската фирма, наета за целта от предишното правителство, достигнала до констатацията, че няма проблеми.

Един от упреците, който никой на масата не обори, беше, че въпросната фирма не е избирана с конкурс. Котев обясни, че “има голяма вероятност” отрицателният резултат от проверката да е свързан с факта, че Швеция, която , както много други западноевропейски държави праща горивото си за рециклиране в “Сибир”, да е заинтересована страна. Нещо повече, според Котев не е изключено засеченото от него руско гориво в АЕЦ “Козлодуй” с качество, което не отговаря на стандартите ( а Котев е работил точно като котрольор!) всъщност да е рециклирано шведско.

По думите на ядрения физик България плаща за рециклирано в Русия гориво като за свежо, за което не само не би трябвало да дава пари, а да получава, защото това е експеримент на Русия на българската територия. Опасен при това.

В сградата, от която се ръководи икономиката, Георги Котев направи сметката, че по този начин България губи на ден по 250 000 евро. В залата се възцари тишина. Никой не пожела да я наруши (май паузата се запълни с голямо пресмятане на ум) – дори и експертът на министерството Симеон Йорданов, който иначе беше доста “настъпателен”, отричайки почти всичко от казаното от другата страна на масата.

Почти, но не всичко. Защото, макар да се подсмихваше иронично, нямаше как да отрече факта, че представеният от Котев протокол за една от проверките ( с участие на един български експерт срещу 10 руски) е практически хвърчащ лист: без подписи, дати и каквото и да било позоваване за водопада от налетите в него цифри. И министърът мълчеше при вида на това чудо…Определено беше неприятно изненадан от появата на нещо, до Котев се е добрал, защото просто нямаше какво да каже пред очевидното.

Не беше изненада обаче да чуя тезата, че физикът Котев си бил правил …пиар. Развия я експертът Йорданов от МИЕТ ( с десет годишен стаж във ведомството), с което се издаде в друго качество: на “специалист” по пропагандата. Попитах го дали стои зад думите си и дали наистина обвинява Георги Котев, че си прави пиар като си губи работата, митарства и гладува в чужбина, на което, след опит за измъкване, но и след мое настояване, Йорданов потвърди становището си.

Това обаче ме подтикна на финала да помоля министъра да доразвие казаното от самия него за наличието на мафия в енергетиката. Напомних, че мафията по дефиниция действа отвътре и по тази логика тя присъства в самото министерство. Министър Трайков декларира готовност да й противодейства “ако има доказателства”.

Мен ако питате, имаше.
------------------------------------------
Коментари(последни):
Г-н Куку, аз не чух една дума от вас срещу крадците-шефове от АЕЦ-а-прим за отказа на 1/3 от горивните прътове-автоматиката преди години-а само -от вас-пък и вашите духовни събратя-плюене по Георги Котев.Благодарение на тия, които така яростно защищавате Б-ия е на този хал-ограбена от вашите другари ала Р.Овч. и сие.А вашето клакьорство си е чисто гъзоблизане-не случайно нито една медия-изключая Иво Инджев-не освети срещата на министъра с Георги Котев.Не случайно и вие не писахте нищо за признанието на м-р Трайков, че и децата знаят за енергийна мафия в Б-ия.За ваше сведение даже 1 от бившите шефове Атомстройенерго-руснак-призна пред мен, че АЕЦ Белене е нужна-но не на руския или български народи-а на руско-българската енерго мафия.Естествено-вие-като неин (на ДС мафията)защитник-не споменавате и дума за това. Благодарение на вас-и на тия които защищавате-аз съм принуден да работя далеч от Б-ия, тъй като в страната ни не останаха специалисти-няма за какво-няма работа-останаха еветчии на силните на деня, останаха защитници на мафията-ала вас.
Posted by Petar-Nigeria октомври 19, 2010, 16:08

Задавам въпрос, който стои без отговор:“АЯР в доклад от 30.07.2008 до МИЕ признава, че документацията за новото гориво – се преглежда от експертите на АЯР. По данни от мой източник този преглед продължава и до днес. Това ми дава основание да твърдя, че от м. май 2004 до днес новото гориво се експериментира, защото е без документация, одобрена от Националния регулатор АЯР“. А за всеки експеримент се плаща на лабораторията(трябва ТВЕЛ да плати на АЕЦ Козлодуй), а не обратно, т.е. ето ги парите, източени от АЕЦ в „пощенската кутия“ на консултантите – Вушев и Спартак Кимон Георгиев(вторият е консултант ала-Ахмед Доган, май).
Posted by Петър октомври 20, 2010, 0:19


Този неподготвен експерт Йорданов от МИЕТ, дето говори за пиар на Георги Котев, е … племенник на Милко Ковачев(НДСВ-енергиен министър).
Posted by Симеон Йорданов октомври 20

Няма коментари: