11 ноември 2008

Свещен съюз на мутри и гейове

by newswriter on 10/11/2008 9:09 AM kafene.net
Атанас Чобанов

Размяната на любезности между основните претенденти за бъдещото управление на страната е на път да влезе в антологията на неприличните монолози. Мутра! - провикна се комсомолецът Сергей Станишев по адрес на Бойко Борисов. Гей! - отвърна му пожарникарят, който покрай докторската си дисертация е научил някоя друга вносна думичка. Очевидно е, че предизборният сблъсък се очертава вербално сочен, грапав и недоизмит. Дай Боже да си остане вербален и да не се стига до пръснато по асфалта сиво и бяло вещество, както ни обещават някои анализатори. Нито "мутра", нито пък "гей" носят някакъв специален негативен подтекст извън балканската ни действителност. Стив Маккуин и Жан-Пол Белмондо имат грозновати, но определено симпатични мутри. Мутра може да означава характер, уникалност и личен отпечатък в позитивния смисъл на думата. "Какво ми е на мутрата?" - провиква се в една известна песен френският рокаджия Джони Холидей. И вярно, нищо й няма, даже пълни стадиони с фенове. За сексуалната ориентация развитите общества отдавна са приели като факт, че всички вкусове са в природата. Еволюирали са дотам, че да приемат толерантно различните и да не преследват гейовете като болни от проказа. Един приятел даже твърди, че е фен на гейовете, защото повече гейове значи по-малко конкуренция сред негейовете за сърцата на красивите дами. Освен това хомосексуалистите изобщо не са неуспешни политици. Вземете покойният Йорг Хайдер, хардлайнер и даже леко фашист, за когото кой ли би очаквал... и той гей се оказа.
Но по нашите ориенталски ширини измеренията са други. Въпреки медийните усилия на бившия главен секретар на МВР, "мутра" си остана нарицателно на бандит от кърджалийски тип, а не на съвременен Робин Худ. "Гей" пък е етикет за мекушавост, неблагонадежност и сервилност към по-силния. Вместо нетърпимост към неправдата и толерантност към индивида имаме възхищение от умението да удряш келепир и да парадираш със социален статус. Неща, които нашенските мутри и гейове владеят в съвършенство.
Тази ценностна система базирана на дълбоко вкоренени ирационални стереотипи е благодатна среда за развитие на обществено-политически уроди като сегашната тройна коалиция и на утрешната двойна, между ГЕРБ и БСП. Отсега можем да я определим като "свещен съюз на мутри и гейове", в лошия смисъл и на двете думи. Както знаем подобни абсурдни съюзи като този на "меча и ралото" се правят от хитри комбинатори с цел финансово облагодетелстване*. И успяват. В името на властта след няколко месеца гейовете ще станат мутри и обратното, можем да се обзаложим. И в това няма нищо странно и непредвидимо.
От една страна е "гейът" Станишев, готов да чака три часа за аудиенция при бащицата Путин, който се снима гол за риба и стана идол за гейовете. От другата страна на диптиха е "мутрата" Борисов, който гордо носи орден от академията на КГБ, счита Путин за велик политик и, за да не остане по-назад, се снима гол за женски списания. Горко на избирателите, които искат неща като ефективно правораздаване, европейска политика и национален суверенитет. Да си потърсят друг съюз, или друго общество.
* "Съюз на меча и ралото" е измислен от Остап Бендер в романа на Илф и Петров "Дванайсетте стола", за да събере рублите на няколко богаташи в името на мнима борба с комунистическата държава.

Няма коментари: