16 ноември 2008

Прокуратурата да спре заплахите срещу журналиста Юрген Рот

by newswriter on 14/11/2008 3:15 PM, kafene.net

Неправителствената организация за защита на свободата на словото "Репортери без граници" е възмутена и скандализирана от публичните обиди и призиви за насилие срещу журналиста Юрген Рот само месец след опита за убийство на Огнян Стефанов - пише в комюнике, публикувано на сайта на организацията.
Според "Репортери без граници", казаното от бившия министър на вътрешните работи Румен Петков е безотговорно и представлява неприемлив призив за насилие, недостоен за европейски политик."Припомняме на г-н Петков, че има други начини да се води публичен и демократичен дебат с журналисти. Съветваме го да оттегли заплахите си срещу Юрген Рот възможно най-бързо." - подчертава организацията.
На 11 ноември вестник "24 часа" публикува цитат на Румен Петков, който казва по повод на Юрген Рот буквално следното: "Лъжецът, клеветникът, мошеникът, безгръбначният трябва да бъде удрян през устата. И през пръстите и през всички части на тялото".
Петков потвърди квалификациите си за немския журналист в интервю за агенция Фокус."Жалко е, че подобен човек е бил вътрешен министър на България" - коментира Юрген Рот, който беше в България за представянето на книгата си "Новите български демони".
В нея немският разследващ журналист описва и анализира симбиозата на мафията и властта в България, като се базира на информация от високопоставени български полицейски служители и западни дипломати.
Български журналисти, сред които и бившият агент на ДС Георги Коритаров реагираха остро срещу автора. Те се въздържаха да коментират по същество данните за обвързаност на управлението с подземния свят, но го обвиниха във фактологически неточности и прикриване на информатори. Румен Петков, който бе свален от власт след скандал в МВР и под натиск на западните партньори, благодари на Коритаров за това, че e "защитил държавата", всичко това коментира сайта kafene.net.
Асоциация на свободното слово "Анна Политковская" определя като фашистко-комунистически призивите за насилие от бившия полицейски министър и подкрепата на разкрития агент-доносник на зловещата Държавна сигурност Георги Коритаров. Апелираме към Прокуратурата да се самосезира по случая и да спре заплахите срещу журналиста Юрген Рот, идващи от България.

Няма коментари: