23 септември 2008

Свобода... или смърт (един нов прочит на В.Станилов)


Пребит е журналист влязъл в конфликт с властта

Пребит е главният редактор на “FROG NEWS”, съобщиха от пресцентъра на МВР. Четири неизвестни лица нападнали журналиста Огнян Стефанов снощи пред столичен ресторант.Снощи около 22.50 часа на бул.”Петко Каравелов” в София, пред ресторант “Кипарисите” в безпомощно състояние е намерен 54-годишният Огнян Стефанов - главен редактор на електронното издание “FROG NEWS”. Сигналът в полицията е подаден от съпругата му, която го придружавала. Тя разказва, че на излизане от ресторанта по пътя към автомобила им, той бил нападнат от четири неизвестни лица, облечени с тъмни дрехи и шапки. Пострадалият Огнян Стефанов е настанен във ВМА с опасност за живота - шок политравма, разкъсано-контузни рани на главата, счупени крайници, неконтактен. Журналистът влезе в конфликт с органите на властта, когато стана известно, че е замесен в издаването на електронния сайт "Опасни новини", който публикува информации за корупция и вътрешни борби в секретните служби.Сайтът беше разбит със силите на Държавната агенция за национална сигурност /ДАНС/, която обвини издателите му, че работят срещу националните интереси на България и нейната сигурност.Независими наблюдатели обаче смятат, че изданието е засегнало интересите на управляващите, които използват агенцията за прикриване на своите връзки със сивата икономика.
Организации за защита на свободата на словото като френската "Репортери без граници" се обявиха против действията на българските власти, насочени срещу електронния сайт и срещу свободата на изразяване като цяло.Държавният департамент на САЩ предупреди по-рано, че свободата на словото в България е ограничено от бизнес интереси, както и от стремежа на политическите сили да влияят върху публикациите в медиите.
Асоциация на свободното слово "Анна Политковская" пита ОТНОВО управляващите от Гоцева България-корпорация на ДС - това ли ни чака от присъединяването към Новата студена война на Путинова Русия-корпорация на КГБ.

Няма коментари: