28 юни 2008

Съюз на Българите по Света "Бъдеще" милее за Родината

Интервю - в. Сега, 27.06.2008

Мек доклад на ЕК ще е предателство към честните хора у нас

Атанас Чобанов

Подготвяме сигнал до Брюксел за корупционните практики, станали ясни покрай скандала в МВР, казва Атанас Чобанов, секретар на Съюза на българите по света, първата наша лобистка организация, регистрирана в ЕК

Интервю на Наделина Анева - в. Сега, 27.06.2008

Атанас Чобанов е роден през 1968 г. в София. Завършва Френската гимназия. След това учи лингвистика в Париж. От 2004 г. е научен сътрудник в CNRS лаборатория MODYCO в Университет Париж 10. Основател и издател заедно с Александър Градинаров на в. "Парижки вести". Секретар е на Съюз "Бъдеще" - Съюз на българите по света, който е първата българска лобистка организация, официално регистрирана в ЕС.

----
- Г-н Чобанов, официално обявихте, че ще лобирате за по-строг доклад на ЕК към България. Някои веднага ще определят вашия съюз като антибългарски лобист, други - като антиправителствен. Кое е по-вярното?

- Антиправителствен, доколкото правителството не си върши работата или я върши зле. България заслужава нещо по-добро от последните места във всички европейски класации. Важно е да се подчертае, че легитимността на това правителство е силно компрометирана от практиката на купуване на гласове. Така че дежурното "вие си ги избрахте", не е приложимо.

- Каква част от българската емиграция представлява Съюзът на българите по света "Бъдеще"?

- Имаме около 500 симпатизанти в 25 страни по света. Това са хора, които са граждански активни и се чувстват свързани с България. Не е много, но да не забравяме, че малко са хората, които се решават да бръкнат в жаравата. Много повече са мераклиите да ядат картофи. Ние работим по реални проблеми и постигаме реални резултати. Големите приказки и изхвърляния ги оставяме на хора като Жорж Ганчев, който твърди, че "организирал" милион и двеста хиляди български емигранти. Жалко е, че българските медии дават трибуна на такива небивалици.

- Има ли много богати хора сред вашите членове? На какъв финансов ресурс за лобиране можете да разчитате?

- При нас са по-скоро хора от средната класа по европейските критерии. Лобизмът се свързва обикновено с големи пари, но това не винаги е така. Една лобистка акция може да струва времето за няколко мейла и два билета за градския транспорт, ако живеете в Брюксел. Ако сте формулирали достатъчно ясно и конкретно становището си в кореспонденцията и пожелаете среща на живо, няма причини да ви откажат. Тук трябва да уточним, че лобизъм не значи непременно прокарване на бизнес интереси. Наистина 70% от лобистите представляват бизнеса и имат сериозни ресурси. Останалите 30% са по-скоро свързани с гражданския сектор. Погледнете какво е декларирал Pernod Ricard, един от големите френски производители на алкохолни напитки. 460 000 евро за заплати на лобисткия екип и наем на офис в Брюксел. Неправителственият сектор не може да вложи такива пари, но това не значи, че той е по-малко ефикасен като лобист на европейско равнище. Един доклад на "Прозрачност без граници" или "Репортери без граници" е много мощно средство за влияние.

- Кога и как се роди идеята да се регистрирате като лобисти в Брюксел?

- Идеята дойде, след като разбрахме, че ще има такъв регистър. Същността на този регистър е лобистките организации да се самодекларират, да поемат отговорност за спазване на етичен кодекс и да посочат какви са им финансовите източници. Ние винаги сме били максимално открити и прозрачни. Всички пари, които минават през нашата сметка, са от дарения. Основно за благотворителност, и много малка част - няколкостотин евро годишно, отиват за секретариат, пощенски разходи и поддръжка на сайта.

- Какви цели си поставяте?

- Формулирали сме целите си на страницата на регистъра на лобистите в ЕК по следния начин: защита на българските граждани по света от лоши административни и данъчни практики на българската държава; защита на човешките права на българските граждани по света, когато са нарушени от българската или чужда държава; промотиране на добри практики за прозрачност, борба с корупцията и гарантиране на свобода на медиите в България.

- Какви сигнали вече сте внесли или готвите да внесете в ЕК?

- Сигналите са внесени под формата на писма до ЕК и петиции до ЕП. Конкретно това са сигнали за проблема със здравните осигуровки за българите в чужбина, за облагането на българските моряци, за двойните цени за чужденци, които още се практикуват в България. Сигнализираме за ограничаване на медийната свобода, за случаи на насилие над журналисти. Сега подготвяме сигнал за корупционните практики на базата на материалите от скандала с МВР. Подкрепяме и организациите, които се борят за запазването на българската природа от диво застрояване.

- Защо се тревожите, че докладът на ЕК за България може да бъде омекотен? На какво може да се дължи това, на дейността на други лобисти в полза на правителството ли?

- Тревожно е, защото замазването на проблемите не води до пречистване, до съд над корумпираните и корумпиращите. Омекотяването на доклада не се дължи на лобиране, а на гузната съвест на някои еврочиновници и политици, които си затвориха очите и допуснаха в Евросъюза една страна, която не отговаря на критериите за правова държава. Видяха се безобразията и никакви лобита не могат да ги ретушират.
Въпросът сега е дали този екип, който даде виза за присъединяването през 2007 г., ще има куража да си признае грешката и да даде лош атестат за собствената си работа. Опасявам се, че това няма да се случи, ако няма натиск отвън, от гражданския сектор. В това отношение Европейската комисия е като нашето Министерство на транспорта. Правят се вътрешни одити и се установява, че всички зулуми на "батковците" са едва ли не в реда на нещата.
След като се видя черно на бяло, че в България има симбиоза на мафията с властта, един мек доклад ще е предателство спрямо всички честни, проевропейски и демократично мислещи хора в страната. Колкото до омекотяването на предишния доклад, имаме основания да подозираме в непочтеност Франко Фратини. Този високопоставен политик силно се компрометира, след като в работно време се отдаде на ски и купон в Боровец с Румен Овчаров.

- С кои евродепутати имате контакти, използвате ли ги като инструмент за лобиране?

- Имаме контакти с български и с чужди евродепутати, но те не са постоянни. Контактите се създават и се използват за дадена кауза. Например - за проблема със здравните осигуровки се ангажираха хора от противоположни политически лагери като Мартин Димитров (докато беше евродепутат), но също Евгени Кирилов и Джоузеф Мускат от групата на социалистите.

- На кои политически сили у нас симпатизира вашият съюз?

- На тези, които защитават личната и икономическата свобода от посегателствата на държавата. На десните.

- Вие искате да се разреши на българите по света да могат да гласуват дистанционно. И по този въпрос ли ще поискате намесата на Брюксел?

- Не, в тези въпроси Брюксел не може да се меси. За дистанционно гласуване трябва да се лобира в България. Ние ще се регистрираме като лобисти и в българския регистър, когато той стане факт, след като се приеме законът за лобизма.

- Защо казвате, че е нужен и емигрантски ОЛАФ? Имате ли конкретни сигнали за нарушения и изтичане на пари по отношение на работата с българската емиграция?

- Казвам това, за да подчертая колко е неуместна идеята да се създава фонд за преразпределяне на бюджетни средства, с които да се финансират проекти на българи в чужбина. Практиката показва, че чиновниците не управляват прозрачно парите от фондовете и ги раздават на роднини и приближени. Конкретни сигнали още няма, защото няма фонд, но появи ли се, ще има и злоупотреби. Това е 100% сигурно.

- В своя декларация от средата на май пишете, че "българите в чужбина не желаят да бъдат следени от бившите комунистически тайни служби, каквато практика има и за което можем да предоставим доказателства и свидетелства". Какви са доказателствата ви?

- Имаме свидетелства, че службите са се опитвали да вербуват за информатори българи, живеещи в чужбина. За да осъществи вербовката, МВР ползва информация от Гранична полиция за това кога даден човек, който ги интересува, е влязъл в България. Започват да го търсят. Звънят на родителите му, например, притесняват ги. Конкретни данни за такава практика имаме за периода до 2005 г.

- Вашите представители в отделните държави се наричат посланици. Те покриват ли функции на действащите дипломати в посолствата?

- Не, те действат по-скоро като неформални бюра за жалби, към които се обръщат български граждани. Тяхната функция е да съберат информация от всички източници и да информират хората как да се защитят.
***************
Асоциация на свободното слово "Анна Политковская" разпознава Съюз на Българите по Света Бъдеще като свой партньор извън географските граници на Родината.

Още една интересна публикация на Атанас Чобанов:

"
Въпросът, който искам да поставя е за моралната дилема на малкото останали в България хора с принципни и демократични възгледи. Преди време любимецът на Буш, Сергей Станишев ги обяви за ненормални, защото се интересували от досиетата на агентите на ДС във властта."

Няма коментари: