21 юни 2008

За мълчанието, пясъка и Бойко Борисов

Древен мъдрец ни е оставил следната мисъл: „Когато нямам какво да кажа, говоря!"

За мълчанието, пясъка и Бойко Борисов

Вярвам, че ще доживея деня, в който той ще е в студиото и едновременно ще се обади по телефона

Юрий Асланов, в. Политика, Брой: 218, 20 - 26 Юни 2008
Снимка: Венцеслав Юскеселиев

Всички казват, че Бойко Борисов ще бъде следващият премиер. Даже самият той го казва.

Древен мъдрец ни е оставил следната мисъл: „Когато нямам какво да кажа, говоря!" Същият мъдрец казал и друго: „Хората в пустинята пият пясък не защото не познават водата, а защото нямат избор".
Сетих се за това тези дни, след като проследих всички коментари около суматохата с двете президентски интервюта. Всички пихме пясък, защото само един говореше. И това не беше президентът. След като се изговори, разбира се.
Нормално беше всички да се окажат изненадани след първото интервю на президента. Още по-нормално беше да са дваж по-изненадани от второто. Допускам, че е възможно дори президентът сам да се е изненадал от себе си. Не съм предполагал обаче, че самият аз ще се окажа изненадан. При това не от президента, а от Бойко Борисов. А много се изненадах.

След първото интервю по едната телевизия столичният кмет каза: „Президентът е човекът, който направи това правителство, и не им прави чест на правителството и хората от БСП, които им чуха за пръв път имената само защото президентът ги посочи, в един момент да му скалъпят номера с „Гоце", после му създадоха негативи вътре в държавата".
Половин час по-късно по другата телевизия каза: „Човекът, който най-много демократизира БСП, се казва Георги Първанов. Той ги извади от една червена комунистическа партия, извървяха пътя, та сега премиерът да е в Щатите".След второто президентско интервю още на другия ден по едната телевизия отново той каза: „Видя се, че президентът и премиерът са приятели, харесват си Тройната коалиция и правителството. На нас не ни харесва".
Пак половин час по-късно и пак той по другата телевизия каза: „Вече няколко дни държавата се занимава с лична свада между бившия и новия лидер на БСП. С моето име беше злоупотребено, за да се сплаши премиерът Станишев. Той затова избяга от всички коментари - за да се стигне до вчерашното интервю".
Снимка: Политика

Възможно ли е политик да бъде едновременно и в телевизионно студио, и на телефонната линия?

Тук е мястото да обясня защо се изненадах, но преди това трябва да се извиня. Моите възможности и личното ми дистанционно на телевизора не ми позволяват да следя повече от две телевизии по едно и също време. Извинявам се на всичките знайни и незнайни телевизии, радиостанции, печатни и интернет издания, в които Бойко Борисов може би се е изявил по същото време, но аз не съм разбрал. В момента дори не мога да се сетя, въпреки че си водих записки, дали съм гледал или слушал неговите коментари. Защото, ако не е в телевизионното студио, говори по телевизионния телефон. Вярвам дори, че ще доживея деня, в който той ще е в студиото и едновременно ще се обади по телефона.
Защо се изненадах? Защото винаги досега, когато Бойко Борисов се е изявявал по телевизията, съм имал чувството, че гледам запис на старо предаване: това вече съм го чувал, от него, казано със същите думи, със същите жестове. Даже водещият на предаването е същият.
За първи път се случва Бойко Борисов да говори различни неща. Всъщност случвало се е и преди, но между едното и различното говорене се изминавали месеци, а веднъж даже почти година. Сега се случи само за два дни.
Съвсем естествено е, когато говори политик от ранга на Бойко Борисов, това да се посреща с три удивителни. Не е същото, ако се изяви някой като Стефан Гамизов, да речем; след подобни изяви ни остават милион въпросителни. Всички казват, че Бойко Борисов ще бъде следващият премиер. Даже самият той го казва. Следователно това, което има да ни съобщи, е важно, а може би съдбоносно.
Като наговори такива неща като цитираните обаче, ние се объркваме. Как можем да съединим разпокъсаната между различни телевизии реч в една мисъл? От една страна, президентът е добър, а БСП е демократизирана, от друга страна, президентът не е добър, а за БСП даже не ни се говори.
Пак се сещам за древния мъдрец - кое ли е обратното на неговата мисъл? Ако е говорил, когато е нямал какво да каже, какво ли е правил, когато е имал едно наум? Сигурно е мълчал.
Прочие това направи Станишев - мълча, докато Първанов проговори за втори път. Това обаче е голяма грешка. Ако не беше мълчал, щяхме да чуваме дълго и все по-хубави неща за президента и БСП, до които сега нямаме шанс да се докоснем, докато не се пенсионираме.
Освен, ако президентът, не си е приготвил и трето интервю. Тогава древният мъдрец може да се окаже и прав. Но само, ако Бойко Борисов го послуша. Ако продължи да говори, лаврите на древната мъдрост ще повехнат завинаги.
А пясък - дал Господ! Пардон, Бойко Борисов.

Няма коментари: