28 януари 2008

Предложение за номиниране на Христо Христов за Международната премия за свобода на словото на ЮНЕСКО

Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”

Изх. № 01-28/28.01.2008 г.

До Репортери без граници

Париж


Относно:
Предложение за номиниране от „Репортери без граници” на журналиста Христо Христов за Международната премия за свобода на словото на ЮНЕСКО, за неговия принос в разследващата журналистика и в утвърждаването правата на човека

Уважаеми господа,

Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”, България, предлага Христо Христов - журналист във в. "Дневник", България, да бъде номиниран от „Репортери без граници” за Международната премия за свобода на словото от ЮНЕСКО, за неговия принос в разследващата журналистика и в утвърждаването правата на човека.

Христо Христов е автор на документалните книги "Секретното дело за лагерите" (1999 г.), "Държавна сигурност срещу българската емиграция" (2000 г.) и "Убийте Скитник" (българската и британската държавна политика по случая Георги Марков, 2005 г.). Носител е на престижните български награди за разследваща журналистика:
-
"Паница" (1999 г.) на фондация "Свободна и демократична България";
-
"Разследващи журналисти" (2001 г.) на българската Асоциация за разследващи журналисти, Центъра за развитие на медиите и британската фондация "Гардиън";

- "Черноризец Храбър" (2003 и 2005 г.) на Съюза на издателите на всекидневници в България.

Отличен е с наградата за цялостен принос в областта на достъпа до информация на фондация "Програма достъп до информация" (2005 г.). Христо Христов е първият носител на наградата за принос към свободата на духа на фонд "Георги Василев – Швейцария" (2006 г.). Специализирал е във в. "Гардиън", Великобритания (декември 2002 г.) и в Международния център за журналистика, Вашингтон, САЩ (април 2004 г.). Последното му разследване за убийството на българския писател Георги Марков, предизвика широк международен отзвук. За тази книга писаха редица вестници, сред които "Сънди Таймс" и "Гардиън", както и световните информационни агенции Франс прес, Ройтер, Асошиейтед прес и др.

Последната книга на Христо Христов „Тайните фалити на комунизма” (2007 г.), публикувана във в. „Дневник”, разкрива икономическите престъпления на комунистическата номенклатура, управлявала тоталитарна България.

Номинирането на Христо Христов за Международната премия за свобода на словото на ЮНЕСКО, ще бъде признание за цялата разследваща българска журналистика.


За Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”:

Милен Радев – журналист

Едвин Сугарев - журналист

Петър Пенчев – инженер-математик

Пламен Димитров – историк

Юлий Йорданов - журналист

Д-р Огнян Чипев – инженер

Стоил Стоилов – икономист

Няма коментари: