01 февруари 2015

Против 7-ми ядрен блок в Козлодуй - когато България мълчи, Крайова говори...

На 31.01.2015 г. в Голямата зала на Университета в Крайова, Румъния, се състоя дискусия по повод организирания местен референдум против строежа на нов ядрен реактор на р. Дунав.



Петър Пенчев от Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” благодари за поканата да дойде на гости в Крайова с думите: - Ние се чувстваме като у дома си при добри съседи от другата страна на Дунава, защото човек не избира съседите си, а трябва да живее заедно с тях. Дошли сме да подкрепим референдума против изграждането на нов ядрен реактор в Козлодуй с нашата съпротива срещу Доклада за оценка на въздействието върху околната среда за 7-ми блок, който бе одобрен на 27.01.2015 г. от министъра на околната среда от кабинета Борисов-2, без да се съобрази с разкритите от нас данни за премълчаването на истината от алчното за пари ядрено лоби за сметка на здравето на населението.
Не можем да мълчим, когато АЕЦ ”Козлодуй” работи по стари руски норми от 1983 г. при оценка на изхвърлянията в атмосферата на канцерогенните за човека радиоактивни аерозоли, газове и Йод-131, вместо да изпълни предписанията от 2001 г. на Агенцията за ядрено регулиране да се работи съгласно новите норми от Научния комитет за действие на атомната радиация към ООН. Нашият анализ на тези измерени през 2003 г. замърсявания на въздуха показват, че АЕЦ ”Козлодуй” е “първенец” не само в Европа, а и в света, по световния стандарт за нормализираните радиоактивни емиции в атмосферата – един козлодуйски реактор е 4730 пъти по-зле от подобен в Германия, само че в “бялата” държава мислят за хората и спряха всички ядрени централи, докато у нас срастналата олигархия с правителствата и парламентите заедно с всички партии без “Зелените”, поддържат продължаването на този геноцид. Последното тяхно престъпление е случилиото се на 22.01.2015 г. оттегляне на кмета на Козлодуй от неговата жалба в съда срещу решението на министъра на околната среда от последния ден на правителството на Орешарски, постановил да не се прави доклад по ОВОС за удължаването с 20-30 години експлоатацията на старите 5-ти и 6-ти ядрени реактори, съобщи в Крайова Петър Пенчев.
Той цитира данните от доклада по ОВОС за 7-ми блок, че периодът на полуразпад само на един от компонентите Уран-235 на отработилото ядрено гориво, което вече ще се връща от Русия за вечни времена в България, е 704 милиона години и като се изчакат задължителните 10 полуразпада, излиза скриваната от неинформираното население истина, че милиони потомства на човека за 7 милиарда години ще трябва да се опасяват от влиянието на оставената им в наследство радиация, вследствие на алчността за днешни печалби от ядрена енергия само за 50-60 години живот на един реактор.

Няма коментари: