25 юли 2013

Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” - граждански гарант в защита на пострадалите от последните полицейски насилия в София


Изх. № 07-25/25.07.2013


До Herman Van Rompuy
Председател на Европейския съвет

До Martin Schulz
Председател на Европейския парламент

До José Manuel Barroso
Председател на Европейската комисия

До Сотир Цацаров
Главен прокурор на Република България



ДЕКЛАРАЦИЯ


Относно: Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” - граждански гарант в защита на пострадалите от последните полицейски насилия в София

Полицай Анна Витанова - 'умиротворена' от двама полицаи, задържали я след 
нейното насилие над гражданин 
автор на снимката в. "Дневник"



Уважаеми господа,
Бихме искали да знаете, че повече от месец в България се провеждат ежедневни граждански протести срещу олигархичния модел на управление на европейската ни държава, породен от нескритите зависимости и срастването на всички партии от 23-годишното статукво с тъмни по своя произход бизнес-групировки.

Ние получихме уведомение на 18.07.2013 г. от известния български дисидент от тоталитарното минало Петър Бояджиев, живеещ във Франция, за грубото полицейско насилие над архитект Миломир Богданов, което е документирано с излъчен видеоклип по Българската национална телевизия: http://bnt.bg/bg/news/usernews/104955/lubitelski_kadri_sys_zadyrjaneto_na_protestirasht. По наше разследване успяхме да получим на 22.07.2013 г. свидетелски показания, с които се установява, че при извършване на полицейското задържане на мирния гражданин е присъствал и висок шеф от служба на Министерството на вътрешните работи “Борба с футболното хулиганство” г-н Антон Златанов. Сочим и името на друг известен дисидент Отец Димитър Амбарев, който може да даде допълнителни показания като пряк свидетел на бруталните действия на служители от МВР върху гражданина с над 20 години трудов стаж като архитект.

На 23.07.2013 г. късно през нощта всички телевизионни канали в България излъчваха пряко от площадите около Народното събрание и цялата страна разтревожена гледаше как стотици полицаи при неколкократните им нападения бият с палки и удрят с щитове протестиращите граждани, сред тях има пострадали жени и невръстни деца. Непростимо е при демокрацията да се гонят от полиция журналисти и граждани, снимащи с камери, за радост все пак успели да публикуват свободното си слово с голям брой снимков и звуков материал в българските и чужди масмедии и в социалните мрежи, така документирали окървавените мирни протести.

Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” застава като граждански гарант за защита на пострадалите от полицейските насилия при мирните граждански протести и настоява в тази извънредна антидемократична ситуация:

- Главният прокурор на Р България да разпореди и лично да наблюдава прокурорско разследване на последните полицейски насилия над пострадалите и другите протестиращи граждани.
- Каним наблюдатели от всички държави-членки на Европейския съюз да дойдат незабавно в България, като политически гаранти на Европейския съвет, Европейския парламент и Европейската комисия - за запазване на демокрацията в нашата страна.

Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” - България, носител на Международна награда за защита на човешките права “Златен гълъб”, иска да се изкоренят политическите репресии от времето на тоталитаризма и в тази връзка бихме желали да ни чуе зам.-председателя на ЕК еврокомисар Вивиан Рединг, след последното си посещение у нас на 22. и 23.07.2013 г.: - Не можем да загърбим миналото, както Вие ни посъветвахте, когато управляващите партии през последните 23 години не искат да го прочетат, а го повтарят в подчинение на олигархията!


Обществен съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”

Петър Пенчев – инженер-математик, Атанас Чобанов – публицист и журналист в Париж-Франция, Снежинка Цветанова – инженер, Пламен Димитров – историк, Павел Антонов – доктор по социална география, Великобритания, Константин Дичев – еколог, Николай Говедаров – координатор на Българската Асоциация на Пенсионерите, Николай Янев – юрист, адвокат във Виена, Австрия, Петър СтаматовГл. редактор на www.Eurochicago.com - САЩ, Елена Кръстева – преводач, Асен Йорданов – разследващ журналист и създател на "Биволъ" www.bivol.bg, Стоил Стоилов – икономист

Няма коментари: