25 януари 2013

Три послания за Референдума на Владимир Аличков - не ги чухме от политическите партии

Ядрената енергетика и ВЕИ – плюсове и минуси
Владимир Аличков от Българска фотоволтаична асоциация (БФА) снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова  
По отношение на разходите, базовата и другите енергии - България е част от ЕС, след една-две години ще бъдем присъединени към Европейската енергийна мрежа, което ще ни позволи да имаме избор, за да не оставаме на свещи, както някои ядрени лобисти заплашват, че ще стане, ако не направим нови блокове. По въпроса Белене или Козлодуй - според мен нито едното, нито другото, просто вече има алтернатива. Няма нужда да рискуваме собственото си здраве, за да развиваме скъпа и опасна енергия.

Много е важно да се направи разлика в бъркането на джобовете. През последните четири години всички инвестиции във ВЕИ са абсолютно частни инвестиции. Не се инвестират от парите на данъкоплатците и тук е важно да се отбележи, че АЕЦ „Козлодуй" е построена с държавни пари. Ако в момента държавата изкупи всички ВЕИ-централи и върне на инвеститорите парите, естествено, държавата също би могла да си позволи да продава тока за 40 лева на мегават.

Ако България следи световните тенденции и реши да се развива перспективно, не виждам друга перспектива освен развитие на зелената енергия.

Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1029654

Няма коментари: