01 юли 2012

Петър Пенчев: Бойко Борисов е замесен в 30 поръчкови убийства, пише Congressional Quarterly


Днес, 30 юни 2012 г., Илиана Беновска покани в предаване на "Радио К2" (www.radiok2.bg , за София - 93.9 MHz), правозащитника Петър Пенчев от Асоциация на свободното слово „Анна Политковская“ да отговори на въпроса "Защо подадохте в Брюксел сигнал за тъмното минало на Бойко Борисов?"
Както Eurochicago.com вече писа, специалната комисия по организирана престъпност, корупцията и изпирането на пари към Европейския парламент (CRIM) бе сезирана от журналистите Атанас Чобанов и Асен Йорданов и Петър Пенчев от Асоциацията на свободното слово „Анна Политковская“ за подозренията за криминално минало на премиера Бойко Борисов, които се разкриват в американските дипломатически доклади, както и в обясненията на подсъдимите Васил Костов и Сретен Йосич (Вж. линк).

Чуйте запис на разговора от студиото на К2 (файлът е звуков МР3 формат, изчакайте да се зареди): К2–PetarPenchev-MP3

****

Петър Пенчев: Бойко Борисов е замесен в 30 поръчкови убийства, пише Congressional Quarterly


Престъпленията на прехода нямат давност. Колко ли души са изгорили метаамфетамините, за които говори посланик Джон Байърли? Ние сме граждани, а не васали на някаква партия или вожд - заяви Петър Пенчев от Асоциацията на свободното слово „Анна Политковска", в отговор на въпрос на Илиана Беновска, Радио К2, за причината Специалната комисия по организирана престъпност, корупция и изпиране на пари към Европейския парламент (CRIM) да бъде сезирана от него и журналистите Атанас Чобанов и Асен Йорданов, създателите на сайта „Биволъ", за подозренията за криминално минало на премиера Бойко Борисов, съдържащи се в американски дипломатически доклади на Джон Байърли.

Защо вярвате, че CRIM ще ви отговори, а няма дипломатично да премълчи случая? - попита Илиана Беновска.
Европейската комисия, с която кореспондираме от 2005 г., се намесваше до присъединяването ни към Европейския съюз през 2007 г. Съгласно Договора за присъединяване, отношение към по-късните случаи и задължение да докладват за тях в Брюксел, имаха съответните национални органи - отговори Петър Пенчев и подчерта: „Българската прокуратура и МВР разполагат с всички лостове за кореспонденция по международното сътрудничество с ЦРУ и се надяваме, че този доклад ще дойде. Подали сме и сигнал до главния прокурор на България Борис Велчев. Намери ли Борис Велчев смелост да разкрие доклада на ЦРУ, тогава само ще информираме Брюксел и няма да чакаме да се намесват във вътрешните работи на България" - отговори Пенчев.
Фактите в докладите на посланик Джон Байърли не може да бъдат пренебрегвани. Този доклад е един от малкото в масива от 978 доклади от София, прегледани и одобрени от политическия, от военния съветник и от съветника по сигурността на Посолството на САЩ, както и от самия посланик Байърли - изясни правозащитникът. След публикуването им в Уикилийкс, сегашният посланик Джеймс Уорлик дипломатично заяви, че докладите, които публикува и „Биволъ", са интелигентни, професионални и балансирани, но в никакъв случай не ги отрече.

За разлика от него, премиерът Борисов пред вас заяви ,"че на клевети няма да отговаря", заради което и вие запитахте „Кой сте вие г-н Борисов? Е ли на върха на България престъпник?" - съпостави Петър Пенчев. Като "лъжи и идиотщини" пък категоризира министър-председателят публикациите в чуждите медии за неговото съмнително минало в друго интервю. Даже се похвали, че при "гостуването" на шефа на ЦРУ у нас го развеждал по ресторанти и "кафета" и бил написал част от изказването му за страната ни - подчерта той.

Ако получим отказ от българската прокуратура да се занимава с казуса "миналото на Борисов" , ще им приложим и публикацията на Джеф Стайн в Congressional Quarterly, където пише и дори, че Бойко Борисов е замесен в 30 поръчкови убийства, добави Петър Пенчев.

Май се оказахте единственият журналист вътре в България, който се опита да накара Бойко Борисов да проговори за миналото си. Малко са журналистите в България, които правят изключение от усилието да се поддържа медиен уют за премиера - обърна се Пенчев към Илиана Беновска.

Беновска отговори: Аз съм единственият български журналист от не-предвидените, не-придворните и не-предпочетените, които задават важните за България въпроси. Има платени журналисти, които уж задават „неудобни" въпроси. Сърцераздирателните интервюта на премиера за госпожици до него, гостувания на шефове на ЦРУ и т.н. целят да тушират ефекта от вашето сезиране на ЕК и от моето публично обръщение към премиера Борисов, че е длъжен да отговори за миналото си - да обясни или опровергае. Иначе, мълчанието му изглежда като самопризнание. Активните мероприятия, каквито са тези поръчкови интервюта на Бойко Борисов - как рисува и дрънка на китара, как пише докладите на ЦРУ и посолството на САЩ за България, няма да са последните. Очакваме следващи изяви в услужливи медии, на които се плаща щедро с държавните пари - заяви Илиана Беновска.
Гражданското общество се пробужда и негов предвестник са протестите на Орлов мост, България вече комуникира със света, заключи Петър Пенчев в разговора с Илиана Беновска, „Радио К2".
политковская
Източник: Еврочикаго, Радио К2, Кросс

Няма коментари: