18 октомври 2011

Уволниха специалист от Козлодуй, разкрил и той - българската АЕЦ като руски опитен полигон

* Допълнено на 23.10.2011 г./виж края на тази статия/

Потвърждава се казаното от Георги Котев, че АЕЦ Козлодуй работи с рециклирано ядрено гориво
Току-що Eврочикаго и Биволъ научиха, че в АЕЦ «Козлодуй» продължават уволненията на неудобни на ръководството служители.
Вчера, 17.10.2011г., е бил дисциплинарно уволнен специалист с дългогодишен стаж в нея. Според запознати със случая, поводът за това тежко наказание е единствено, че служителят на АЕЦ си е позволил да се запознае с Техническото решение, с което се иска смяна на ядреното гориво от стар към нов вид, датирано от месец декември 2003 г.
Работещи в централата и познаващи порядките в нея предполагат, че наказанието е свързано с публикуването на чакания от три години документ в блога на физика Георги Котев (линк). Припомняме, че на 10.07.2008 г. специалистът със 17 годишен стаж в централата излезе с обвинения, че единствената ни АЕЦ работи с рециклирано ядрено гориво, а не със свежо, за каквото плащаме на Русия. Използването на рециклирано ядрено гориво не е официално разрешено от АЯР и „експериментите“ в нашата атомна централа се извършват само със знанието на много малък кръг от хора в нарушение на нормативната база – за това алармира още преди 3 години ядреният физик Георги Котев. Това твърдение той направи от Австрия, а преди една година в знак на протест срещу бездействието на контролните органи, обяви гладна стачка пред ЕК, в Брюксел. След неговото напускане от АЕЦ, в централата рязко ограничиха достъпа до всякакава информация и според блога на физика бяха извършени «подходящи» кадрови промени в ръководството - за заличаване на всички следи.
Предполага се, че именно новият директор Александър Николов е подписал заповедта за уволнението, тъй като неговият подпис лъсна и под въпросното Техническо решение, с което започва използването на новото гориво – уж преминало задължителните експериментални тестове в руската АЕЦ «Калинин» (Вж. т.1.4. на снимката).
Днес Eurochicago.com и Биволъ ще потърсят свидетели, за да ви представим повече подробности за новия случай, който доказва, че АЕЦ «Козлодуй» по-лесно изпуска радиация (последният известен случай е от 26 април тази година), отколкото информация (последният случай бе преди 2 години, след уволнението на физика Александър Белковец, който започвайки да разказва за нередностите в централата отново бе възстановен на работа, вероятно за да бъде поставен под заплаха за разгласяване на тайни).
В най-скоро време очаквайте изявление от уволнения вчера дългогодишен служител, както и информация от ръководството на централата./Eврочикаго и Биволъ/
* Ето ги изявленията от 21.10.2011 пред Еврочикаго:
АЕЦ „Козлодуй“, три различни гледни точки след едно уволнение

Няма коментари: